recruitment jargon eenvoudig uitgelegd

o

onboarding

Het inwerktraject dat ervoor zorgt dat een nieuwe medewerker snel en goed wegwijs raakt binnen de nieuwe organisatie.

ontvangstbevestiging

Het bericht aan de sollicitant waarin je bevestigt dat de sollicitatie in goede orde ontvangen is; tegenwoordig gebeurt dit vaak geautomatiseerd door het recruitmentsysteem.

p

paired sourcing

Een sourcingmethode waarbij je met een collega sourcer aan een opdracht werkt om zo meer snelheid te behalen of een andere kanalen of aanpak te onderzoeken

passieve kandidaat

Een passieve kandidaat is een persoon die niet op zoek is naar een nieuwe baan en laat alle vacatures of werkgeversuitingen links laat liggen

passief werven

Wanneer de communicatiemachine aangezet wordt door een vacature op onder meer de corporate website en Indeed te plaatsen en vervolgens te wachten tot kandidaten solliciteren, als het ware naar jou toekomen.

personal branding

Door personal branding zet je jezelf als (sterk) merk neer op de arbeidsmarkt door consistent je kwaliteiten te profileren op de arbeidsmarkt.

personalisatie

Het aanbieden van specifieke content die toegesneden is op bezoeker.

pipeline

De pipeline (in goed Nederlands: pijplijn) zijn alle kandidaten die zich nog in een bepaalde fase van het wervingsproces bevinden.

post and pray

Deze term verwijst naar een passieve vorm van recruitment waarbij op één vacaturebank of je eigen werken-bij site wordt geadverteerd in de hoop dat daar de juiste kandidaat op reageert.

prescreening

Prescreening gaat over de voorselectie van geschikte kandidaten, meestal gebeurt dit op basis van het cv en een telefonische interview

preselectie

Preselectie gaat over de voorselectie van geschikte kandidaten, meestal gebeurt dit op basis van het cv en een telefonisch interview.

proactief recruiten

Bij proactief of anticiperend recruiten identificeer je kandidaten ruim voordat er een vacature ontstaat, zodat je de vacature zodra die ontstaat deze sneller, beter en/of goedkoper kunt invullen.

pull factoren

De (aantrekkelijke) redenen die een kandidaat lokken om te kiezen voor een baan of werkgever.

purple squirrel

de perfecte kandidaat die aan alle eisen voldoet en zonder extra begeleiding of training en zonder enige twijfel de baan perfect zal gaan invullen. Een purple squirrel (paarse eekhoorn) is moeilijk te vinden (als ze überhaupt al bestaan).

push factoren

De omstandigheden bij een werkgever die werknemers als onprettig ervaren en hen dus aanzet om op zoek te gaan naar een andere baan.