recruitment jargon eenvoudig uitgelegd

k

kwalificatiemodel

Een model dat nauwkeurig omschrijft aan welke criteria kandidaten moeten voldoen, wat de kenmerken van de doelgroep zijn en hoe het concurrentieveld van de werkgever er uit ziet.

kandidatenervaring

De kandidatenervaring omschrijft hoe een kandidaat de recruitmentactiviteiten en het -proces van een organisatie beleeft. De Engelse term is candidate experience.

kickback-fee

Een beloning die een partij of persoon ontvangt voor succesvolle introductie of lead. Een kickback-fee wordt meestal betaald door een werving- en selectiebureau dat bij een werkgever geïntroduceerd wordt of een kandidaat kan voorstellen.

Kiqit

Een kennisplatform voor recruitment met community, blogs, whitepapers, videotrainingen en podcasts.

l

LinkedIn Recruiter

Een specifiek betaald onderdeel van het platform LinkedIn met extra functionaliteiten voor het vinden van, contact leggen met en beheren van kandidaten.

latente baanzoeker

Een kandidaat die niet actief op zoek is naar een (nieuwe) baan, maar wel de arbeidsmarkt in de gaten houdt. Een latente baanzoeker bezoekt geen vacaturesites, maar volgt werkgevers en hun vacatures wel.

latente kandidaat

Een kandidaat die niet actief op zoek is naar een (nieuwe) baan, maar wel de arbeidsmarkt in de gaten houdt. Een latente kandidaat bezoekt geen vacaturesites, maar volgt werkgevers en hun vacatures wel.

longlist

Een lijst met kandidaten die mogelijk passen op de vacature, maar nog niet grondig beoordeeld zijn op interesse of geschiktheid.