de kennisbank voor amc,
sourcing en recruitment

stoppen met recruitment als je geen vacatures hebt?

Bij het begin van de Corona crisis zagen veel recruiters (bijna) alle vacatures wegvallen. Organisaties trokken aan de handrem. De overvolle agenda van corporate recruiters was van de ene dag op de andere leeg. Bij veel – gelukkig niet alle – interim recruiters werd de opdracht afgebroken. Maar betekent dat als er geen vacatures meer zijn een organisatie geen mensen meer nodig heeft en ze recruitment volledig kan stopzetten? Sommige recruiters bewijzen het tegendeel en vinden hun rol opnieuw uit. Ze voegen ook waarde toe als er weinig of geen vacatures zijn. Zij stoppen niet met recruitment als er geen vacatures zijn.

alleen recruitment als je vacatures hebt

Je kan de recruiter zien als de oplosser van al je acute vacatureproblemen. Als je werkt met een tijdhorizon van drie maanden ontkomt de recruiter er niet aan direct alle vacatures af te sluiten. Jouw recruitment is gericht op snelheid (korte time to fill) en lage kosten (cost per hire). Doorwerven heeft geen zin en brengt onnodige kosten met zich mee. Zonder vacatures is het voor deze recruiter wachten op betere tijden en hopen dat hij zijn/zij haar baan kan behouden.

recruitment of talent acquisition?

Maar er is ook een andere recruitment benadering mogelijk, namelij die van talent acquisition. Hierbij benaderen organisaties recruitment breder en kijken ze ook naar het talent dat straks nodig is. In dit artikel leggen we uit wat talent acquisition precies betekent. Dit bredere perspectief is cruciaal als je verder wil kunnen kijken dan losse vacatures en niet noodgedwongen moet stoppen met recruitment als je geen vacatures hebt.

De hectiek, het aantal vacatures en de spanning op de arbeidsmarkt was net voor Corona hoog. Er bleef veel werk liggen. Om aan alle vraag te voldoen werden recruitmentbureaus en detacheerders ingezet om gaten in de organisatie te vullen.

Maar de arbeidsmarkt zal – Corona of niet – niet structureel veranderen. Veel vakgebieden blijven last houden van krapte op de arbeidsmarkt. Als je nu geen vacatures hebt is dat dé kans om in ‘in shape’ te komen de hernieuwde ‘war for talent‘ die straks weer losbarst. Je hoeft als recruiter niet te stoppen met recruitment als er geen vacatures zijn. Vijf zaken waar je als recruiter – ook zonder vacatures! – direct mee aan de slag kunt gaan:

  1. versterk je recruitment vaardigheden voor lastige vacatures

Iedere organisatie heeft lastige vacatures die soms of regelmatig voorbij komen. Vacatures waar de gemiddelde recruiter, als hij de kans krijgt, zijn vingers liever niet aan brand en snel een recruitmentbureau voor belt.  Nu je vacatureload omlaag gaat krijg je tijd om daar je tanden in te zetten. Jouw kans om te laten zien dat je als corporate recruiter best zonder dat dure recruitmentbureau kunt. Zo help je  je serieus mee aan het besparen van recruitmentkosten.

  1. kijk naar de verborgen vacatures

Ingehuurde professionals camoufleren vaak een groepje lastige vacatures. Je organisatie legt er zich bij neer dat ze deze schaarse professionals niet kan vinden en huurt ze daarom maar in. Wat nu als jij bewijst dat je ze wel kan werven? Die detacheerder die jullie inzetten is meestal net iets scherper en agressiever in recruitment en misschien betalen zo een klein beetje beter. Onnodige inhuur van experts is een dure oplossing van je recruitmentprobleem. Inhuurkosten verlagen is een goede manier om personeelskosten omlaag te brengen. Laat een klein beetje van de besparing terugvloeien naar recruitment.

  1. ga werken aan zichtbaarheid (employer branding en recruitment marketing)

Als het overal in de markt rustig is krijg je een hogere Return on Attention (ROA). Of in gewoon Nederlands: je krijgt voor hetzelfde geld meer de aandacht voor jouw employer branding en vacatures. Bedenk dus welke initiatieven je kan ontplooien om meer kandidaten te bereiken zonder direct je vacatures te promoten.

  1. zet die ene vacature toch maar open

Als er minder vraag is (vacatures) bij een gelijkblijvend aanbod (kandidaten) krijg je waarschijnlijk meer sollicitanten op je vacature. Dit effect wordt trouwens deels gedempt wordt door verminderde arbeidsmobiliteit. Pak de vacatures erbij die je eerst niet kon invullen en vraag of je nu of straks toch die medewerker nodig hebt. Misschien slim om die ene vacature naar voren te halen en toch te gaan werven.

  1. neem de tijd om een relatie op te bouwen met kandidaten (talent poolen)

Sommige recruiters zijn hijgerig in hun benadering van recruitment: het lijkt alsof ze zoveel mogelijk een vacature moeten verkopen. Maar de meeste kandidaten laten zich niet naar jouw vacature pushen. Benut de pauzestand om een volwassen dialoog aan te gaan met kandidaten. Vul jouw talent pipeline met kandidaten die al een mooie candidate journey hebben afgelegd. Dan komen jullie straks snel tot zaken. Meer hierover lees je in deze twee blogs: waarom je lastige vacatures vaak niet invult (deel 1) en een toekomstbestendige aanpak die wel werkt (deel 2).

heb je iets beters te doen dan?

Ik kreeg in de afgelopen weken twee adviezen:

“Als je geschoren wordt moet je stil blijven zitten.”

en

“Als ondernemer moet je actief blijven, ook al levert het niet direct iets op.”

Beide adviezen zijn waar, maar moeilijk met te combineren. Ik kies voor het laatste en ga aan de slag en ondernemen. Het advies dat ik in ieder geval niet hoorde was: “doe even niets, neem vakantie en wacht tot het over waait.”

ook recruitment als je geen vacatures hebt

Je hebt meer tijd hebt in je agenda en ga dus nadenken over wat wel kan en hoe je nog beter wordt als recruiter of in recruitment. Er zijn voldoende zaken waar je je in recruitment mee bezig kunt houden als je geen vacatures hebt. Juist nu kan je laten zien dat je een expert bent die waarde toevoegt en dat goed recruitment geld oplevert.

Meer artikelen en updates ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

misschien ook interessant om te lezen

informatie

Geplaatst op 30 maart 2020
Tags
Delen