de kennisbank voor amc,
sourcing en recruitment
video interview

hoe gebruik je video in recruitment?

Door Corona stappen we allemaal in het virtuele leven. Vergaderingen doen we via Teams en inmiddels heeft iedereen wel eens ge-Zoom-ed. Ook recruitment stapt over naar digitaal solliciteren en interviewen via video. Veel kandidaten maken kennis met video solliciteren. Is dat wenselijk? Biedt video solliciteren recruiters alleen maar voordelen of zitten er ook nadelen aan vast? Dus hoe gebruik je video in recruitment?

In het begin van Corona vroegen veel recruiters zich af of je een nieuwe medewerker goed kunt selecteren als je alleen via Skype of telefoon contact hebt en elkaar niet in ‘het echt’ ontmoet. Feit is dat ons meest favoriete selectie instrument – het live sollicitatiegesprek – voorlopig niet kan. Dan is videobellen het beste alternatief. Ook dán worden non-verbale signalen zichtbaar en kan je prettig verbinding maken met je sollicitant.

denk na over je nieuwe recruitmentproces

Nu we face to face interviews willen vermijden kiezen recruiters een nieuwe recruitmentaanpak. Een goed moment om gelijk ook paar slimme veranderingen in het recruitmentproces door te voeren. En misschien bevallen deze wel zo goed dat ze straks nieuwe standaard voor recruitment worden. Een paar algemene voor een goed recruitmentproces:

 • Bepaal vooraf welke vragen je wanneer wil stellen. Knip je recruitmentproces op in fases op en bedenk welk middel (telefoon, video, gesprek, assessment) daar het beste bij past.
 • Bekijk wat per e-mail kan. Praktische vragen kan je per e-mail stellen denk aan: reisbereidheid, bereidheid tot draaien van nachtdienst, aantal uren, salariswens, diploma’s, opzegtermijn. Je kunt deze e-mail selectievragen standaardiseren en hergebruiken
 • Plan ieder gesprek dat je hebt met een kandidaat. Zo kan de sollicitant zich voorbereiden en voorkom je lastige gesprekken tijdens het boodschappen doen.
 • Ga alleen met passende kandidaten in gesprek. Videobellen is weliswaar efficiënter maar dat betekent niet dat je meer interviews moet doen. Investeer de tijd die je bespaart liever in een betere voorbereiding.
 • Begeleid je hiring manager bij het recruitmentproces. Voor de meeste is interviewen geen dagelijkse kost. Verdiep je in de techniek en besteed wat extra tijd aan begeleiding. Doe een aantal video interviews samen of werk een tutorial uit.

video interviewen in recruitment: vooral voordelen

 • een video interview is een uitstekend alternatief voor een telefoongesprek en geeft je non-verbale informatie
 • bij video interviews maken kandidaten geen reiskosten
 • het bespaart tijd en is sneller ingepland, dus goed voor de snelheid van je recruitment proces én de candidate experience
 • collega’s kunnen een video interview terugkijken (wel vooraf toestemming vragen natuurlijk)

Er bestaan twee vormen van video interviewen

 1. live stream video interview

Live stream video interviews lijken het meest op het normale sollicitatiegesprek. Ze bieden de sollicitant en recruiter/selecteur gelegenheid om elkaar vragen te stellen en langer stil te staan bij een bepaald onderwerp. De meeste gebruikt live stream platforms zijn Skype, Zoom en Teams.

 1. opgenomen video interviews

Relatief nieuw is het video interview waarbij een recruiter vooraf vragen stuurt naar een kandidaat, die daarna de opgenomen antwoorden terug stuurt. Bekende voorbeelden zijn Cammio en HireVue. De sollicitant kan uitgebreid nadenken over de vraag en het antwoord. Nadeel is dat reactie soms wat ingestudeerd of ongemakkelijk overkomt. Omdat je het recruitmentproces standaardiseert krijgt iedereen dezelfde selectievragen en dat is weer goed voor de kwaliteit van je selectieproces. Daar staat tegenover het niet live is en je niet kunt doorvragen. Het is dus geen vervanging van het live (video) interview. Tip: zorg voor een extra persoonlijk tintje, sollicitanten kunnen zich een nummer voelen als ze zomaar “gedwongen” worden om een video op te nemen.

omgaan met bezwaren vanuit de kandidaat

We zijn niet allemaal even comfortabel met videobellen en sommigen van ons bellen liever zonder beeld.  Bel ze op om koudwatervrees weg te nemen. Hou wel vast aan je standaard recruitmentproces. Alleen dan kan je iedereen onderling goed vergelijken.

denk goed na over je vragen

Er zijn onderwerpen zich niet zo goed lenen voor een videogesprek. Hoe weet je of iemand empathisch is? Of iemand de behoeften van anderen in overweging neemt achterhaal je bijvoorbeeld met een situationele vraag (STAR techniek). Omdat je moet kunnen doorvragen is dit onderwerp minder geschikt voor vooraf opgenomen videovragen. Bedenk dus heel precies wat je wil weten en of en hoe je dit via video kan achterhalen.

tips hoe je video in recruitment gebruikt

 • Kies een gebruiksvriendelijk platform. Ik zelf ben fan van ZOOM omdat je je niet hoeft te registreren en zonder account direct kunt inloggen.
 • Geef kandidaten tips hoe ze zich kunnen voorbereiden op het interview.
 • Zorg voor een goede omgeving met weinig afleidingen, ga bijvoorbeeld in een andere kamer zitten.
 • Kies de juiste technologie, check je camera en zorg voor een goede wifi verbinding.
 • Zorg dat je niet gestoord wordt, sluit die programma’s die opeens een berichtje op je laptop/pc kunnen laten zien af en zet je telefoon op mute; kortom: bedwing je opneemreflex

Meer artikelen en updates ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

misschien ook interessant om te lezen

informatie

Geplaatst op 30 maart 2020
Tags
Delen