de kennisbank voor amc,
sourcing en recruitment

de verkiezingen van 17 maart

Freelancers hebben het maar moeilijk. Voor velen was 2020 een rampjaar en hebben ingeteerd op hun buffers of de pensioenpot aangesproken. Je zult maar freelance geluidstechnicus zijn die het geluid op festivals verzorgt. De Coronacrisis toont de kwetsbaarheid van de freelancer aan.

Gelukkig lijken freelance recruiters door het oog van de naald te kruipen. Veel van de interim recruiters die wij kennen hebben inmiddels weer een opdracht. Het recordaantal van 261.000 vacatures in februari 2021 zal daar zeker aan bijgedragen hebben. Maar blijft dat wel zo? De economie kan nog verschillende kanten op. De keuze die de politiek maakt heeft invloed op hoe we uit deze crisis komen en daarmee ook op jouw werk als freelancer. 2021 is ook het jaar van de verkiezingen en dus mogen we op 17 maart naar de stembus. Laat jij je stem ook afhangen van jouw zzp werk als interim recruiter? Immers, over freelancen is de afgelopen jaren veel geschreven en de politieke partijen spreken zich nu meer dan ooit uit over de arbeidsmarkt.

de VAR werd de Wet DBA

De VAR werd in 2016 afgeschaft en vervangen door de Wet DBA. Opdrachtgevers en opdrachtnemers zouden samen afspraken kunnen maken en veel zou duidelijk worden. Schijnzelfstandigheid zou aangepakt worden. Of nee, toch niet. De freelance markt bleek veel complexer dan Den Haag dacht. Het resultaat? De Wet DBA is er, maar handhaving is uitgesteld tot eind 2021.

Voor veel interim recruiters is dit trouwens een ‘blessing in disguise’. Het werk van de interim recruiter wordt namelijk ook vaak gedaan door recruiters in vaste dienst. De interim recruiters kunnen zich niet zomaar laten vervangen (verplichting tot persoonlijke arbeid). En tot slot heeft de recruitmentmanager (opdrachtgever) meestal iets te zeggen over hoe het werk gedaan wordt waardoor er al snel sprake is van een gezagsverhouding.

Maar goed, de DBA soep wordt niet zo heet gegeten. De politiek praat er niet meer over.

de Commissie Borstlap

Dan vonden we ook nog de Commissie Borstlap op ons pad. Lees hier een samenvatting op hoofdlijnen van AWVN of download hier het hele rapport. Borstlap vindt dat flex minder flex moet worden en vast minder vast. Het lijvige rapport – dat trouwens wel redelijk lekker wegleest – stelt dat de huidige regels en inrichting rondom flex en vast werk niet houdbaar zijn. Ze formuleren daarom een route met vijf bouwstenen:

  1. bevorder interne wendbaarheid, rem externe flexibiliteit af
  2. creëer een overzichtelijker stelsel van contractvormen
  3. stel alle werkenden in staat zich te ontwikkelen en te (blijven) leren
  4. zorg voor een fiscaal gelijke behandeling van en basis inkomenszekerheid voor alle werkenden
  5. kom tot een activerend en inclusief arbeidsmarktbeleid

De freelance recruiter gaat vooral iets merken van de 1e, 2e en de 4e bouwsteen. Nu de politiek het rapport Borstlap omarmt, zien dit terug in de politieke programma’s. Het artikel waarin ZZP Nederland de standpunten van de 14 grootste partijen vergelijkt vind je via deze link.  de site van ZZP Nederland of klik op het plaatje om direct naar de vergelijking te gaan.

Politieke partijen zzp standpunt 2021 Vergelijking door ZZP Nederland

Politieke partijen zzp standpunt 2021 Vergelijking door ZZP Nederland

Ik vond de evenwichtige en genuanceerde benadering van de toekomst van arbeid van Borstlap mooi. Maar de politiek gaat – tegen het advies in – cherry picken. ZIPconomy kwam daarom op 1 maart met een Cherrypick-barometer voor de arbeidsmarkthervorming. Omdat je politiek en ondernemen volgens mij moet scheiden, doe ik maar geen uitspraak over wat ik van cherry picking vindt, maar volgens mij kan je dat wel raden. En zo blijkt maar weer: uiteindelijk wordt alles politiek. Dus ook de arbeidsmarkt.

borstlap-cherrypick-barometer

de verkiezingen van 17 maart

Nu de politiek kleur bekent is het aan de kiezer (lees freelancer) om op 17 maart bij de verkiezingen de juiste partij te kiezen. Wil je weten hoe jouw partij kijkt naar de freelance toekomst? Dan zou ik zeker even dit artikel op ZIPconomy lezen. Je vindt daar ook per politieke partij een artikel met de opinie van Hugo Jan Ruts. Een handige kieswijzer voor de freelance recruiter.

Meer artikelen en updates ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

misschien ook interessant om te lezen

informatie

Geplaatst op 4 maart 2021
Tags
Delen