de kennisbank voor amc,
sourcing en recruitment
arbeidsmarkcijfers Q1 2021

recruitment in cijfers: de arbeidsmarkt Q1 2021

Het is een gekke tijd. Veel bedrijven zuchten en steunen onder de Coronamaatregelen. De lente komt eraan en we kunnen niet wachten tot de terrassen weer open mogen. En iedereen heeft het inmiddels wel een beetje gehad met het thuiswerken. Je zou verwachten dat ons vakgebied hier enorm onder te lijden heeft maar het tegendeel lijkt waar. Wij kijken als ondernemers in recruitment natuurlijk vooruit naar wat ons te wachten staat. Hierbij een kort overzicht van de recruitmentcijfers over de arbeidsmarkt Q1 2021 waar wij naar keken.

Recruitmentmatters

In januari en februari 2021 deden we ongeveer hetzelfde vacaturevolume als in 2020. Sterker nog: februari was met 261.000 vacatures een all time high was. Lees meer op Recruitmentmatters…breaking news vacatures in februari 2021

Djzeng (Wim Davidse)

Wim Davidse is een flex- & arbeidsmarktstrateeg die we met veel interesse volgen. Hij liet ons recent zien dat de flexbranche in 2020 met 9% (!) is gekrompen, maar die krimp is wel minder dan in Q2 en Q3 vorig jaar. Daar tegenover staat dat de Nederlandse inkoopmanagersindex opnieuw gestegen is. Herstel van uitzenden en een positief sentiment onder inkoopmanagers zijn positieve signalen voor de economie. Wim tekent een zonnetje bij zijn prognose.

Wim Davidse Djzeng

Intelligence Group

De Nederlandse arbeidsmarkt staat er – in vergelijking met andere crises / perioden van laagconjunctuur –  nog altijd goed voor. iG! verwacht dat het aantal vacatures de komende jaren nog steeds hoog (ongeveer 1 miljoen) en redelijk stabiel zal zijn. Het aantal baanwisselingen is afgenomen omdat mensen met een baan minder actief werden op de arbeidsmarkt. Bijna vier op de tien baanvinders kreeg in Q4 van 2020 direct een vast contract, dus werkgevers tonen vertrouwen in te toekomst. En inmiddels wordt 30% van de Nederlandse beroepsbevolking minimaal één keer per kwartaal benaderd voor een nieuwe baan. De percentage vaste contracten en sourcingsdruk vormen een belangrijke indicator van schaarste op de Nederlandse arbeidsmarkt. Lees meer op de site van iG!…

CBS

De spanning op de arbeidsmarkt nam iets toe tot 55 vacatures per 100 werklozen. Het aantal vacatures per regio en sector loopt sterk uiteen (zoals verwacht). Er zijn nog steeds veel vacatures in bouwnijverheid en ICT, maar horeca en ook de industrie doen het beduidend slechter. Lees meer op de site van CBS…

en wat denken wij hiervan?

Het aantal vacatures blijf hoogt, maar het UWV voorspelt óók dat dit jaar bijna 200.000 banen verdwijnen. Dit verlies wordt niet gelijk verdeeld over sectoren. Zorg, openbaar bestuur, onderwijs maar ook ICT en specialistische zakelijke diensten gaan groeien. Naast horeca krijgt uitzenden en arbeidsbemiddeling met 9,2% krimp een harde tik van Corona. Wij zitten dus in de hoek waar de klappen vallen. Het is natuurlijk helemaal de vraag is of uitzender, detacheerders en recruitmentbureaus allemaal evenveel pijn gaan lijden. Vermoedelijk zullen er verschillen zijn tussen de type bemiddelaars en de branche waarin ze zitten. In ieder geval duurt het nog (tenminste!) tot halverwege 2022 voordat de economie op het oude niveau is.

Ongeacht in welke branche je als recruiter werkt, 2021 wordt uitdagend. In sommige sectoren loopt de werkloosheid op en zal je beter en efficiënter moeten gaan selecteren. Waarschijnlijk krijg je ook te maken met kleinere budgetten voor recruitment.

Andere vakgebieden zoals techniek, ICT en hoog gespecialiseerde diensten krijgen echt last van de afnemende arbeidsmarktactiviteit in de beroepsbevolking. Het vertrouwen is beschadigd en mensen zullen komend jaar (wellicht jaren?) minder snel van baan wisselen. Nog meer vacatures publiceren lost dat wervingsprobleem niet op. Wie al actief werft zal nog actiever, beter en slimmer kandidaten moeten benaderen om mensen in beweging te krijgen. Dat maakt recruitment intensiever en kostbaarder.

Verwacht niet veel soelaas van de veelbesproken mobiliteit over sectoren heen (de festival roadie die in de zonnepanelen gaat). Veel functies zijn specialistischer geworden in de afgelopen jaren. Deze vissen springen niet zomaar over naar een andere vijver. Je wordt niet zomaar arts, BI specialist of Java software ontwikkelaar. Als je daarover meer wil weten raad ik je aan dit artikel van ABN Amro over de mismatch op de arbeidsmarkt eens te lezen.

Maar ja… als de arbeidsmarkt mooi in balans was waren wij minder hard nodig. Er zijn altijd kansen voor goede recruiters om zich te onderscheiden met een effectieve recruitmentaanpak. Of zoals iemand het mooi omschreef “er is storm en zon op de arbeidsmarkt”. Hoe anders was het vorig jaar: toen was er nog geen wolkje aan de lucht te zien.

Meer artikelen en updates ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

misschien ook interessant om te lezen

informatie

Geplaatst op 3 maart 2021
Tags
Delen