de kennisbank voor amc,
sourcing en recruitment

CBS 15 mei: harde daling in vacatures.

Alleen problemen of ook kansen?

Wat ga jij doen?

Niemand weet wat ons nog te wachten staat, maar 1 ding staat als een paal boven water: Corona zorgt voor veel beroering bij ondernemers, werkgevers en werknemers. Het aantal vacatures daalt heel hard (zie persbericht CBS). Organisaties verkleinen hun flexibele schil. Nu de koppeling tussen de NOW en ontslag losgelaten wordt, komt snijden in vast personeel in beeld. De FNV en de politieke linkervleugel loop hiertegen teweer, maar inmiddels staat het bij iedereen op de HR agenda (zie persbericht AWVN).

Als het er zo voor staat ga je zeker geen nieuwe mensen werven. Of toch… de economie beweegt in golven en herstel is onvermijdelijk. Wie goed kijkt ziet dat spanning op de arbeidsmarkt nog heel hoog is. We hadden extreem veel vacatures en met 82 vacatures per 100 werkelozen zijn we nog steeds een stuk verwijderd van bijvoorbeeld het 1e kwartaal van 2018. Toen was recruitment ook niet heel eenvoudig.

We weten vooral veel niet

Wat nu als het herstel toch snel gaat, de werkeloosheid minder gaat oplopen dan we denken of de daling in het aantal vacatures stopt? Deze crisis is zo onvoorspelbaar, we weten meer niet dan wel. Wie staat er straks in de startblokken?

ondernemend naar kansen kijken

Bekende bedrijven met sterke ondernemers zoals Fletcher Hotels en DMG (De Mandemakers Groep) zijn succesvol waar andere falen. Slim kansen benutten als ze er zijn. Of je nu een kwakkelend hotel overneemt of een nieuwe succesvolle retailformule start op de A-locatie van de failliete concurrent. Succesvol worden vraagt om lef, kapitaal, visie, vooruit durven kijken en slim ondernemerschap.

Op de arbeidsmarkt geldt dit net zo. Waar problemen zijn, ontstaan ook kansen. De slimme recruitmentmanager ziet kansen. Booking.com is nu haar glans verloren en gaat het hoogwaardig talent verliezen. IT ondernemers en ondernemingen met geld en visie zien o.a. daar de ideale “hunting ground” voor hoogwaardig IT talent. Talent dat nog niet zolang geleden met veel moeite werd gerecruit door de bijna 100 recruiters van Booking.com.

Wat doe je als er straks weer vacatures zijn? Heb je afgewacht? Wellicht moet je nu al recruitmentpartners zoeken die je straks kunnen helpen. Straks in de stroomversnelling is het moeilijker sturen. Je kunt voorsorteren op eigen recruiters, maar overweeg vooral ook om recruitment flexibel op te bouwen (hybride RPO, sourcing). De onzekerheid blijft voorlopig nog wel, flexibiliteit en kostenbewustzijn is het devies.

we blijven in gesprek

Nu investeren in relaties met de juiste kandidaten en recruitmentpartners getuigt van slim (recruitment)ondernemerschap. We gaan hierover graag met je in gesprek. Ook als er nu geen vacatures zijn.

Meer artikelen en updates ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

misschien ook interessant om te lezen

informatie

Geplaatst op 15 mei 2020
Tags
Delen