de kennisbank voor amc,
sourcing en recruitment

professioneel een freelance recruiter inhuren

Veel organisaties worstelen met hun recruitment. Het aantal vacatures neemt toe en er reageren weinig kandidaten, vacatures worden maar niet ingevuld, de enige recruiter is ziek of vertrekt. Recruitment is volatiel, kwetsbaar en de arbeidsmarkt zit op slot. Werkgevers, HR professionals en recruiters hebben daar flink last van. Het gevolg? Enorme schommelingen in de vraag naar en aanbod van recruiters en interim recruiters. Gelukkig kent Nederland een grote pool van flexibele recruiters, maar soms zijn bijna alle freelancers die wij kennen aan het werk en kunnen wij nauwelijks een goede freelance recruiter vinden. Een half jaar later later lijkt het wel of alle interim recruiters een nieuwe opdracht zoeken.

een ongekende toename in freelancers

In Nederland kiezen steeds meer mensen kiezen voor een bestaan als freelancer. Gewoon omdat het kan. Werkgevers zijn er inmiddels aan gewend en het inzetten van een freelancer past bij de nieuwe werkcultuur van organisaties. Dat zal ook niet meer veranderen, want Nederland telt inmiddels 1,5 miljoen freelancers op een beroepsbevolking van 9 miljoen mensen. Freelancers en de ‘gig economy’ zijn vast onderdeel van je organisatie geworden.

En dat geldt zeker voor recruitment. Deze dynamische beroepsgroep telt verhoudingsgewijs nóg meer freelancers. Wij schatten dat in Nederland zo’n zesduizend freelance recruiters werkzaam zijn. HR- en recruitmentmanagers willen en moeten deze freelancers wel inzetten nu recruitment zo spannend is. Ze hebben geen andere keus.

huur niet zomaar een freelance recruiter in

Toch kleven er ook risico’s aan het inhuren van freelancers. Freelance recruitment is niet altijd de beste of goedkoopste oplossing voor je recruitmentuitdaging. En niet iedere freelancer past bij de opdracht. En eerlijk is eerlijk: sommige freelance recruiters zijn gewoon niet zo goed in hun vak.

Dus als je gaat voor een interim recruiter, hoe kies je dan de freelancer die serieus en professioneel je recruitmentuitdaging oppakt?

Bedenk allereerst dat recruiters zich bij de beslissing om te gaan freelancen laten leiden door persoonlijke motieven. Ze zoeken meer afwisseling en interessante projecten, waarin ze zichzelf kunnen ontwikkelen. Ze willen minder gedoe, meer flexibiliteit, eigen baas zijn en meer verdienen. Ze willen Zelfstandige (r) zijn Zonder Personeel (ZZP’er). Laten we als voorbeeld de trend van de remote recruiter nemen die vanaf een zonnig eiland werkt. Dat remote werken is vooral fijn voor de freelancer, maar niet per se wat jij als opdrachtgever nodig hebt. Als je voor jouw cruciale recruitmentprobleem een 360 graden recruiter nodig hebt zal deze jouw bedrijfscultuur echt moeten leren kennen en regelmatig on site moeten zijn. Dat gaat niet met een kokosnoot in je hand. Jij hebt recruitment on the job nodig!

liever een zelfstandige professional

Opdrachtgevers willen geen ZZP’er maar een zelfstandige professional. Iemand die zelfstandig zijn of haar eigen boontjes dopt en jouw probleem slim en doeltreffend oplost. Ook in gedrag is niet iedere Zelfstandige Zonder Personeel een Zelfstandige Professional. Soms zie je gedrag dat je eerder bij medewerkers in loondienst verwacht; ze hebben veel begeleiding nodig, houden zich bezig met bijzaken die niet tot de opdracht behoren of nemen weinig verantwoordelijkheid voor resultaat. Sterker nog, we maakten mee dat een zieke freelancer toch uren wilde factureren. Dat is natuurlijk krommer dan krom. Als ZZP’er ben je ondernemer en als opdrachtgever mag je dan ook de bijpassend instelling verwachten.

Maar wat mag je eigenlijk nog meer verwachten van een freelancer? Nou, best wel wat. Een fulltime freelance recruiter kost al snel meer dan 10.000 euro per maand. Dus mag van een professionele zelfstandige professional verwachten dat hij/zij:

  • deskundig is voor de klus met de juiste ervaring en up-to-date kennis;
  • weet of een opdracht haalbaar is en weet hoe hij/zij het resultaat gaat behalen;
  • betrouwbaar is en niet zomaar een opdracht afbreekt of teruggeeft;
  • helder communiceert en duidelijke afspraken maakt over de uitvoering;
  • veranderingen of tegenslagen op tijd signaleert en aangeeft;
  • ‘personal issues’ goede uitvoering van de opdracht niet in de weg laat staan.

Als je freelancers binnenhaalt omdat recruitment extra lastig is zoek je ook iemand die beter is dan gemiddeld.

een vakbekwame freelance recruiter

Maar ook als opdrachtgever kan je dingen doen om te zorgen dat je de veelgevraagde professionele freelance recruiter kunt inhuren en behouden voor je opdracht. Vink vooraf de volgende zaken af:

  • welk probleem wil je oplossen;
  • hoe kan dat het beste gebeuren;
  • is het haalbaar en aantrekkelijk;
  • betaal je een passend tarief;
  • welk type freelancer zoek je (een 360 graden recruiter of sourcer, trackrecord of branchekennis, hunter of farmer);
  • kan je snel schakelen op freelancers die je in procedure krijgt;
  • kan je snel verlenging als je tevreden bent;
  • werken de opdrachtduur, uren en werklocatie voor beiden goed;
  • denkt het bureau met je mee en stellen ze juiste mensen voor.

Juist in deze markt kun je niet om de omvangrijke groep freelance recruiters heen. Nederland kent veel goede professionals die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan je recruitmentuitdaging. Nu alleen nog even het juiste aas selecteren en de juiste vis uit die grote pool vangen. Het lijkt net recruitment.

 

Meer artikelen en updates ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

misschien ook interessant om te lezen

informatie

Geplaatst op 9 november 2021
Tags
Delen