de kennisbank voor amc,
sourcing en recruitment

professioneel een freelance recruiter inhuren

Sinds de zomer staat de telefoon niet stil bij onze collega’s van interim. Veel organisaties worstelen met hun recruitmentvraag. Het aantal vacatures neemt toe en tegelijkertijd reageren er minder kandidaten dan ooit. De arbeidsmarkt zit op slot. Werkgevers en recruiters hebben daar flink last van. Het gevolg? Een enorme vraag naar recruiters en interim recruiters. Maar bijna alle 2.000 freelance recruiters die wij kennen, zijn aan het werk. Net als het vat kandidaten, raakt ook het vat freelance recruiters snel leeg.

een ongekende toename in freelancers

En dat terwijl de afgelopen tijd steeds meer mensen kiezen voor een bestaan als freelancer. Gewoon omdat het kan. Werkgevers zijn er inmiddels aan gewend en het inzetten van een freelancer past bij de nieuwe werkcultuur van organisaties. Dat zal ook niet meer veranderen, want Nederland telt inmiddels 1,5 miljoen freelancers op een beroepsbevolking van 9 miljoen mensen. Het ondernemende karakter van veel millennials stuwt deze som alleen maar verder omhoog. Freelancers en de ‘gig economy’ zijn vast onderdeel van je organisatie geworden.

En dat geldt zeker voor recruitment. Deze dynamische beroepsgroep telt verhoudingsgewijs nóg meer freelancers. Wij schatten dat in Nederland zo’n zesduizend freelance recruiters werkzaam zijn. HR- en recruitmentmanagers willen en moeten deze freelancers wel inzetten nu recruitment zo spannend is. Ze hebben geen andere keus.

huur niet zomaar een freelance recruiter in

Toch kleven er ook risico’s aan het inhuren van freelancers. Freelance recruitment is niet altijd de beste of goedkoopste oplossing voor je recruitmentuitdaging. En niet iedere freelancer past bij de opdracht. En eerlijk is eerlijk: sommige freelance recruiters zijn ronduit slecht in hun vak.

Dus als je gaat voor een interim recruiter, hoe kies je dan de freelancer die serieus en professioneel je recruitmentuitdaging oppakt?

Bedenk allereerst dat recruiters zich bij de beslissing om te gaan freelancen altijd laten leiden door persoonlijke motieven. Ze zijn op zoek naar meer afwisseling en interessante projecten, waarin ze zichzelf kunnen ontwikkelen. Maar ze willen ook meer flexibiliteit en eigen baas zijn. Ze willen Zelfstandige zijn Zonder Personeel (ZZP’er). Sommigen hebben vooral een hang naar autonomie, minder gedoe en meer verdienen.

Laten we als voorbeeld de trend nemen van remote werken vanaf een zonnig eiland. Remote werken is vooral fijn voor de freelancer, maar niet per se wat jij als opdrachtgever nodig hebt. Als je voor jouw cruciale recruitmentprobleem een 360 graden recruiter nodig hebt, zal de freelance recruiter jouw bedrijfscultuur echt moeten leren kennen en regelmatig on site moeten zijn. Recruitment on the job!

liever een zelfstandige professional

Opdrachtgevers willen geen ZZP’er maar een zelfstandige professional. Iemand die past bij de opdracht, zelfstandig zijn of haar eigen boontjes dopt en jouw probleem slim en doeltreffend oplost. Ook in gedrag is niet iedere Zelfstandige Zonder Personeel een Zelfstandige Professional. Soms zie je bij ZZP’ers gedrag dat je eerder bij medewerkers in loondienst verwacht; ze hebben veel begeleiding nodig, houden zich te veel bezig met bijzaken of nemen te weinig verantwoordelijkheid voor het resultaat dat niet behaald is. Sterker nog, onlangs maakten we mee dat een zieke freelancer toch uren wilde factureren. Dat is natuurlijk krommer dan krom. Als ZZP’er ben je ondernemer en als opdrachtgever mag je dan ook de bijhorende instelling verwachten.

Maar wat mag je eigenlijk nog meer verwachten van een freelancer? Nou, best wel wat. Een freelancer kost al snel meer dan 10.000 euro per maand. Dus mag van een professionele zelfstandige professional verwachten dat hij/zij:

 • deskundig is voor de klus met de juiste ervaring en up-to-date kennis;
 • weet of een opdracht haalbaar is en weet hoe hij/zij het resultaat gaat behalen;
 • betrouwbaar is en bijvoorbeeld niet zomaar een opdracht afbreekt of teruggeeft;
 • helder communiceert en duidelijke afspraken maakt over de uitvoering;
 • eventuele veranderingen of tegenslagen op tijd signaleert en aangeeft;
 • ‘personal issues’ een goede uitvoering van de opdracht niet in de weg laat staan.

En als je freelancers binnenhaalt omdat recruitment extra lastig is, zoek je ook iemand die meer in huis heeft dan de gemiddelde recruiter.

een vakbekwame freelance recruiter

Maar ook als opdrachtgever kan je dingen doen om te zorgen dat je de veelgevraagde professionele freelance recruiter kunt inhuren en behouden voor je opdracht. Vink vooraf de volgende zaken af:

 • welk probleem wil je oplossen en hoe kan dat het beste gebeuren (er leiden meer wegen naar Rome);
 • zorg voor een realistische opdracht die aantrekkelijk is en bied een goed marktconform tarief;
 • bedenk wat voor type freelancer bij je opdracht past (zoek je een 360 graden recruiter of sourcer? Zijn een relevant trackrecord of branchekennis belangrijk? Welke kandidatenbenadering heeft de voorkeur en welke wervingsinstrumenten moet de recruiter beheersen?);
 • kun je snel schakelen op freelancers die je in procedure krijgt;
 • kun je tijdig verlengingen regelen als je tevreden bent over de ingehuurde freelancer;
 • stem zaken als opdrachtduur, aantal uren en werklocatie goed af met de freelancer en zoek naar een evenwicht dat voor beiden goed werkt;
 • schakel een professioneel bureau in dat met je meedenkt en de juiste mensen kent (😉).

Juist in deze markt kun je niet om de omvangrijke groep freelance recruiters heen. Nederland kent veel goede professionals die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan je recruitmentuitdaging. Nu alleen nog even het juiste aas selecteren en de juiste vis uit die grote pool vangen. Het lijkt net recruitment.

 

Meer artikelen en updates ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

 • ontvang automatisch nieuwe artikelen
 • we gaan correct met je gegevens om (zie privacy statement)

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

misschien ook interessant om te lezen

informatie

Geplaatst op 9 november 2021
Tags
Delen