de kennisbank voor amc,
sourcing en recruitment

de kunst van het sourcen

Wat is de kunst van een sourcer in recruitment? We spreken Laura Hoogendoorn, een ervaren professional met meer dan 25 jaar ervaring in werving en sourcing. In 2015, toen sourcing nog vrij nieuw was in Nederland, behoorde Laura (in dienst bij Philips) tot de voorlopers die sourcing als aparte discipline zagen. Als manager talent sourcing richtte zij voor Philips een team op gericht op ‘critical capabilities’. Tegenwoordig vervult ze als zelfstandig ondernemer opdrachten in recruitment, sourcing en training voor uiteenlopende bedrijven.

searchen en sourcen

Laura benadrukt het belang van het begrijpen van het verschil tussen sourcen en searchen. “Zoeken behelst het vinden van kandidaten op basis van specifieke criteria, terwijl sourcen een uitgebreidere en diepgaandere reeks activiteiten omvat, zoals het verleiden van kandidaten en het delen van marktinzichten. Sourcen is dus een wezenlijk omvangrijker proces dan searchen.”

sourcen als bijbaan

Anders dan searchen, is serieus sourcen minder geschikt om als bijbaan, bijvoorbeeld naast een studie, te doen. Het vereist een goed begrip van de rol waarvoor je sourcet, van de organisatie waarvoor je werkt en van de loopbanen van de mensen die je benadert. “Toch – of misschien juist daarom – starten alle recruiters bij voorkeur hun carrière in recruitment met sourcen. Door ervaring op te doen in deze specifieke tak van sport, ontwikkelen recruiters een proactieve mindset en leren direct kandidaten te benaderen. Kennis van sourcen verbetert het vermogen om de juiste kandidaten te vinden: je leert waar je ze kunt vinden en hoe je ze effectief kunt aantrekken.”

recruiters en sourcen

Sourcen kan een uitdagende en tijdrovende taak zijn. Aangezien de meeste recruiters een breed takenpakket hebben, raakt deze discipline helaas vaak op de achtergrond. “Hier bieden ‘dedicated sourcers’ uitkomst: als sourcen een aparte functie binnen de organisatie is, kunnen recruiters zich concentreren op hun kerntaken, terwijl sourcers zich bezighouden met de proactieve zoektocht naar kandidaten.”

Voor wie sourcen interessant vindt, kan het een lonend carrièrepad zijn, hoewel deze functie niet zonder uitdagingen is. “Een goede sourcer kan zich soms verliezen in zijn werk”, weet Laura te vertellen. “Het is belangrijk om niet te gefixeerd te raken op het vinden van dé perfecte kandidaat en een balans te vinden tussen grondigheid en efficiëntie. De beste sourcers zijn vindingrijk en efficiënt. Ze vinden slimme manieren om processen te automatiseren en hun workflow te optimaliseren, wat hen in staat stelt meer te bereiken in minder tijd. Zoals gezegd kan sourcen heel uitdagend zijn, maar het biedt ook zeker spannende mogelijkheden voor groei en specialisatie. Door de kunst van het sourcen te omarmen, verbeteren recruiters hun skills in het vinden en aantrekken van toptalent.”

Vaardigheden en kwaliteiten die een succesvolle sourcer definiëren:
1. Nieuwsgierigheid: sourcers hebben een oprechte interesse in het begrijpen van hun doelgroep, de externe arbeidsmarkt en streven ernaar diepgaande kennis te vergaren.
2. Doorzettingsvermogen: sourcers blijven volharden in hun zoektocht naar geschikte kandidaten, ondanks afwijzingen.
3. Netwerkvaardigheden: essentieel voor sourcers om hun netwerk te benutten en waardevolle inzichten te verzamelen van professionals uit de industrie.

Wil je meer interessante inzichten van Laura horen? Bekijk dan hier het hele gesprek tussen Laura Hoogendoorn en Koen Roozen (26 minuten).

ga voor echt contact met je kandidaat via sourcing as a service

Meer artikelen en updates ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

misschien ook interessant om te lezen

informatie

Geplaatst op 18 maart 2024
Tags
Delen