de HRK
kennisbank

een sourcer en recruiter zijn niet hetzelfde

Koen Roozen - 4 november 2020

specialisaties op allerlei gebieden
een sourcer en recruiter zijn niet hetzelfde

Een paar weken geleden postte ik een update op LinkedIn over sourcing en recruitment. Een lezer reageerde: “Sinds wanneer is sourcing gelijk aan recruitment?” Mijn poging om uit te leggen dat sourcen ook recruiten is, viel in dorre aarde. Reden om eens uitgebreid stil te staan bij de verschillen en overeenkomsten tussen sourcing en recruitment.

Maar laat ik beginnen met een spoiler alert: de sourcer en recruiter zijn niet hetzelfde, maar ook weer niet zo verschillend als sommige vakgenoten beweren. Als je van snel lezen houdt, kun je nu verder scrollen naar de laatste alinea.

de mythe van de recruiter universalis

Het vak recruitment heeft zich in de afgelopen jaren flink doorontwikkeld. De ene recruiter specialiseert zich in recruitmentmarketing, de ander stort zich op data, dashboarding of technologie en weer iemand anders weet bijzondere kandidaten te vinden in schaarse doelgroepen. Het beeld van ‘de recruiter’ die zorgt dat vacatures ingevuld worden bestaat niet (meer). Bij kleinere organisaties tref je deze recruiter universalis nog wel eens aan, grotere organisaties kiezen steeds meer voor specialisaties. Een ontwikkeling die je trouwens ook terugziet bij de dienstverleners van recruitmentdiensten. Je ziet specialisaties op allerlei gebieden; van referral, video vacatures en sourcing automation tot storytelling.

Terug naar de verschillen en overeenkomsten tussen een sourcer en recruiter. Als je de meest elementaire bouwstenen van de rollen naast elkaar zet, ziet er dat ongeveer zo uit:

verschillen tussen een sourcer en een recruiter

Met deze simpele vergelijking doe ik zowel het vak recruiter als sourcer enorm tekort. Velen zullen zich niet helemaal herkennen in deze vergelijking. Voor de ‘sake of simplicity’ houd ik het maar even zo. Voor je het weet vliegen de termen Purple Squirrel, talent pipeline, boolean, X-ray search of Google CSE over tafel en haakt de gemiddelde lezer af. Trouwens, ook binnen het veld van talent sourcing zijn meerdere stromingen te herkennen, zo maakt de bekende sourcer Sandor Lokenberg onderscheid tussen een talent sourcer en een talent sourcing specialist.

verschillen en overeenkomsten sourcer en recruiter

De belangrijkste overeenkomst (in ieder geval voor mij) is dat zowel de sourcer als de recruiter bezig zijn met het vinden van talent voor een werkgever. Net als voetballers die samen een voetbalelftal vormen met maar één doel: ervoor zorgen dat je een doelpunt meer scoort dan de tegenstander (Johan Cruijff).

Nu zeg je misschien: ja, lekker makkelijk redeneren zo. Maar echt, in essentie draait het hier om. Of de gedroomde nieuwe medewerker via X Ray Boolean hocus pocus, via een verwijzing van een vriendje of via de website aangenomen wordt: het interesseert de vacaturehouder niet. Hij is op zoek naar een medewerker die zijn team (nu of straks) komt versterken. Door wie of hoe het doelpunt gescoord wordt, is voor hem niet van belang

de F-jes van recruitment

In recruitment moet je ook goed kunnen en willen samenwerken, doen waar je goed in bent en je houden aan de afgesproken strategie en spelregels. Effectief recruitment is vooral een team effort. De meest fantastische spits kan drie keer scoren maar verliest als de keeper vier ballen doorlaat. Het werkt alleen als je met elf man samen de tegenstander wil verslaan. Dan is het handig als je weet waar je kwaliteiten liggen, je jouw plek en rol op het veld kent en je aan de afgesproken strategie houdt. Als niemand dat doet, ziet je recruitment eruit als een potje voetbal van de F-jes. Super aandoenlijk, maar nauwelijks effectief.

Kort gezegd: of je nu een sourcer, een recruiter bent of op de inhuurdesk werkt: we zijn allemaal bezig met het ‘verkopen’ van de organisatie en het binnenhalen van ‘talent’. We delen de kunst van het kandidaten verleiden en begrijpen wie wel bij de organisatie en vacature past en wie niet. De links back, de spits en de centrale middenvelder – we zijn allemaal keyspelers. Weliswaar op een andere positie maar met hetzelfde doel. Winnen!

samenwerken

Het succes staat of valt met een goede samenwerking. Guillaume Alexandre beschrijft dat mooi: “a sourcer converts people to candidates when recruiters convert candidates to employees.” Of in gewoon Nederlands. Door de markt in kaart te brengen en op zoek te gaan naar talent zorgt de sourcer voor een (constante) toestroom van kandidaten voor je vacatures of talentpool. Een klus waar je als recruiter vaak niet aan toekomt. Sterker nog: als specialist weet de sourcer precies aan welke knoppen hij moet draaien. Dus sourcers besparen recruiters tijd en vinden meer goede kandidaten. Zo kun jij je als recruiter beter concentreren op het selectieproces, het begeleiden van de vacaturehouder en natuurlijk het binnenhalen van nieuw talent.

Dus laat je keeper niet de spits uithangen. Neem een sourcer in dienst of organiseer sourcing samen met een externe partner. Als bondscoach denken we vanuit HetRecruitingKantoor (HRK) graag met je mee over jouw ideale teamsamenstelling!

automatisch nieuwe artikelen ontvangen? abonneer je hier

  • je gegevens gebruiken we alleen om contact met je op te nemen (zie privacy statement)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

informatie

Geplaatst op 4 november 2020
Categorie
Tags
Delen

misschien vind je deze ook interessant om te lezen