de kennisbank voor amc,
sourcing en recruitment

het herstel van broos vertrouwen

De interim recruiters hebben het al gemerkt: de vraag naar freelance recruiters is enorm aangetrokken. Hetzelfde geldt voor recruitmentmanagers: ze zoeken een goede recruiter maar vinden het moeilijk de vacature goed ingevuld te krijgen. En als ondernemers en HR managers de organisatie weer willen opbouwen kunnen ze geen mensen vinden. De arbeidsmarkt staat weer onder hoge druk en de recruitmentmarkt herstelt zich krachtig; veel krachtiger dan ik een half jaar geleden had kunnen bedenken.

herstel van vertrouwen

Ruim 1/3 van de MKB-bedrijven en de helft van de grotere bedrijven ontsloeg in 2020 mensen. Er werd op de rem getrapt, groeiplannen gingen in de ijskast en investeringen werden uitgesteld. Recruiters hadden opeens veel minder vacatures en de flexibele schil van freelance recruiters werd weggestuurd. De zomer van 2020 was heet en windstil. Zo halverwege 2021 is het sentiment omgekeerd. In maart gaf de helft van de grotere ondernemingen aan weer te willen groeien in personeel. Maar ze verwachten dat het tot 2022 duurt voordat het omzetniveau van 2019 weer bereikt is. Bedrijven werken nu vooral de opgelopen achterstand weg, zodat ze klaar zijn voor 2022.

een lastige arbeidsmarkt

Maar we zien ook een arbeidsmarkt die niet meewerkt en steeds meer op slot raakt. Slechts één op de dertien werkenden is op zoek en minder mensen wisselen van baan. Het afgenomen vertrouwen van consumenten gaat nog lang doorwerken. iG! voorspelt dat het aantal baanwisselingen nog verder zal dalen.

En hoewel de werkeloosheid verder kan toenemen bij het wegvallen van de NOW-maatregelen, is de arbeidsmarkt alweer krap en zal dat ook blijven. Vooral het verschil tussen de beroepsklassen is groter geworden: in 2019 was de volledige arbeidsmarkt krap, nu is die selectief krap. Werven voor managementposities, dienstverlening of commerciële beroepen is eenvoudiger dan eerst, terwijl werven in techniek of zorg & welzijn lastiger is. In IT is de arbeidsmarkt inmiddels weer even krap als vóór de coronacrisis. Zelfs in het dashboard van CBS wijzen alle indicatoren richting nog meer krapte.

Het tekort aan personeel kan voor veel organisaties een belemmering worden voor de groei die nodig is om de schade van 2020 te herstellen.

er zijn meer goede recruiters nodig

Om deze opleving van vacatures en de afgenomen mobiliteit van kandidaten het hoofd te bieden, zoeken veel organisaties extra recruiters. Om vervolgens erachter te komen dat ze recruitmentvacatures moeilijk goed kunnen invullen. En zo ontstaat nu ook weer schaarste aan de juiste recruitmentspecialisten omdat:

  • veel ervaren corporate- en bureaurecruiters zijn gaan freelancen en dus niet solliciteren op vaste posities;
  • recruitment in ontwikkeling is. De allround recruiter maakt plaats voor specialisten in bijvoorbeeld sourcing en recruitmentmarketing. Toch wordt er regelmatig overvraagd en in vacatures gezocht naar het schaap met vijf poten;
  • er (nog steeds!) geen goede volwaardige recruitmentopleiding is. Veel (bureau)recruiters vallen op door karakter en persoonlijkheid, maar schieten tekort in arbeidsmarkt- en recruitmentkennis en basisvaardigheden;
  • recruitment nog laag ingeschaald en onderbetaald wordt als je het afzet tegen de complexiteit, werkdruk en impact.

Er zijn te weinig senior talent acquisition specialisten die bij organisaties een strategisch perspectief op recruitment neerzetten, waardoor recruitment vaak nog behandeld wordt als de afdeling die de vacatures invult.

goed nieuws voor de recruiter

Er is dus volop werk – en dat is goed nieuws – voor recruiters. Toegenomen ondernemersvertrouwen, hogere investeringsbereidheid en een tekort aan kandidaten voor vacatures. Alle recruiters – en ook “onze” freelance recruiters – spinnen er garen bij: van de 1.500 freelance recruiters in onze database heeft bijna iedereen weer een opdracht. En als je wil starten in een corporate recruitmentfunctie zijn er ook weer volop verschillende soorten recruitmentvacatures.
De uitdaging voor recruiters draait nu om het verschil te maken; niet alleen urgent de vacatures invullen, maar ook zorgen voor een meer robuuste recruitmentaanpak. En dat in een moeilijke arbeidsmarkt. Eenvoudiger wordt het niet, wel leuker!

Nu maar hopen dat dit herstel geen tijdelijke opleving is en dat de huizencrisis, stikstofcrisis, politieke crisis, milieucrisis, inflatie, de opgelopen belastingschuld van bedrijven en (te) hoge aandelenkoers geen roet in het eten gooien. Het kan nog wel eens een hete recruitmentzomer worden.

bronnen: UWV – Duiding Arbeidsmarktontwikkelingen april 2021 | iG! – Arbeidsmarkt in cijfers april 2021 | CBS – Dashboard Arbeidsmarkt april 2021 | Kruger – 7e enquete impact corona op ondernemingen maart 2021

ga voor echt contact met je kandidaat via sourcing as a service

Meer artikelen en updates ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

misschien ook interessant om te lezen

informatie

Geplaatst op 18 mei 2021
Tags
Delen