de kennisbank voor amc,
sourcing en recruitment
goede interim recruiter

wat is een goede interim recruiter?

Ik spreek veel HR managers, recruitmentmanagers, DGA’s en freelance recruiters over de interim recruitment markt. De afgelopen jaren groeide het aantal freelance recruiters sterk en had bijna iedereen een opdracht. Momenteel hebben we (tijdelijk?) een overschot en reageren zomaar twintig interim recruiters op een opdracht. Voor ons is dat dagelijkse kost en wij weten wel wie goed is, maar hoe selecteer jij de beste interimmer voor je opdracht? Dus regelmatig krijg ik de vraag: “wat is een goede interim recruiter?”

In deze blog behandel ik zes aspecten waar je volgens mij iedere goede interim recruiter aan herkent. Vuistregels die je altijd kan toepassen bij het kiezen van de beste interim recruiter voor jouw opdracht.

  1. Kent de opdracht

Je huurt een freelancer in voor een tijdelijke uitdaging. Je hebt een piek in je vacatures, moet een collega tijdelijk vervangen of wil je influx met sourcing een boost geven. Een goede behoeftebepaling vormt de basis voor iedere succesvolle inzet van een interim recruiter. Denk vooraf goed na over je probleem en het resultaat dat je voor ogen hebt. Een goede interim recruiter zal ook vragen wat je met de opdracht wil bereiken.

  1. Levert het afgesproken resultaat

Dan kom je vanzelf op de volgende eigenschap: een goede interim recruiter lost jouw probleem op en levert wat je vraagt. Dat betekent ook dat een hij nee zegt als iets niet kan of de klus niet bij hem of haar past. En tijdens de opdracht zal hij je altijd informeren en bijsturen als zaken fout dreigen te gaan. Dit klinkt eenvoudig maar is het niet: er is weinig tijd beschikbaar en de echte reden waarom de klus lastig is merkt de interimmer vaak pas na de start van een opdracht.

  1. Houdt zich aan het mandaat en de rol

Een goede freelance recruiter gaat nooit zijn boekje te buiten. Ik ken verhalen van muitende recruiters (sorry ik heb er geen beter woord voor) die politiek bedrijven voor een hoger tarief, leukere projecten of langere opdracht. Het is mooi als zoiets kan, maar als dat niet gebeurt is dat ook prima. Een goede interim weet waar hij ja tegen zegt, accepteert het hele pakket en gaat als een opdracht stopt zonder morren op zoek naar een nieuwe klus.

  1. Is een beetje beter dan de gemiddelde recruiter

Een interim recruiter krijgt meer betaald dan de vaste medewerkers. Hij loopt namelijk meer risico, maakt meer kosten en een nieuwe opdracht is intensief. Daar staat tegenover dat een goede interim recruiter ook beter is dan gemiddeld: beter in stakeholdermanagement, beter in selecteren, betere output leveren, beter in sourcing. Er zijn tal van onderwerpen waarop een interim recruiter een extra bijdrage kan leveren. Een goede interimmer valt positief op tussen de vaste collega’s.

  1. Past zich snel aan

Iedere opdracht heeft zo zijn eigenaardigheden. Een onlogisch proces, een systeem dat niet helemaal top is of een Employer Brand dat niet past bij de doelgroep. Inwerken en rustig op stoom komen is er meestal niet bij. Een goede interim recruiter herkent de winstpakkers en past zich snel aan. Dan helpt het als je veel bedrijven gezien hebt en een brede ervaring hebt.

En tot slot

  1. Een goede interim recruiter is een beetje vakidioot

Recruitment is een vak in ontwikkeling. Ik vind – en dat is een persoonlijke mening – dat een interim recruiter niet weg komt met een “trucje doen”. Als interim recruiter wil je excelleren, innovatief zijn en bovenop de markt zitten. Dat betekent dus lezen, trainingen volgen, evenementen bezoeken, nieuwe inzichten toepassen, op de hoogte zijn van zaken zoals de nieuwe wet Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie en de AVG en weten dat er zoiets aankomt als de Recruitercode (:-)). Als opdrachtgever kan je hier naar vragen.

Met deze zes criteria voor goede interim recruiters voorkom je dure mismatches. Je kunt natuurlijk ook mij bellen voor goede freelance recruiters. Ik ken er genoeg.

Meer artikelen en updates ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

misschien ook interessant om te lezen

informatie

Geplaatst op 26 augustus 2020
Tags
Delen