de HRK
kennisbank
goede interim recruiter

wat is een goede interim recruiter?

Koen Roozen - 26 augustus 2020

Wat is een goede interim recruiter?

In deze blog behandel ik zes eigenschappen waar je een goede interim recruiter aan herkent.

Regelmatig spreek ik HR managers, recruitmentmanagers en freelance recruiters over de markt van interim recruitment. De afgelopen jaren is het aanbod freelance recruiters stormachtig gegroeid en had bijna iedereen een opdracht.

Nu in deze markt hebben we een overschot aan freelance recruiters. De tarieven zijn gedaald maar het aanbod van interim recruiters blijft hoog. Twintig deskundige freelancers die reageren op een aanvraag is heel normaal. Als inhurend recruitment- of HR manager zit je dan opeens met veel kandidaten die allemaal zichzelf aanprijzen. Hoe selecteer je de beste freelance recruiter?

Want natuurlijk zijn niet alle freelance recruiters even goed en regelmatig gaat het mis. Je ziet soms dat opdracht al na een paar maanden stopt omdat het afgesproken resultaat niet behaald is. Zonde van het geld en fnuikend voor het vertrouwen in interim recruitment. Terwijl er veel goede freelance recruiters zijn. Dus krijg ik regelmatig de vraag: “wat is een goede interim recruiter?”

Naast criteria specifiek voor de opdracht zijn er een paar vuistregels die je kunt toepassen bij de selectie van de juiste interim recruiter voor jouw opdracht.

  1. Kent de opdracht

Je huurt een freelancer in voor een tijdelijke uitdaging. Je hebt een piek in je vacatures, je moet een collega tijdelijk vervangen, je hebt onvoldoende sollicitanten en wil dit met sourcing een boost geven. Een goede uitwerking van je behoefte vormt de basis voor een succesvolle inzet van een interim recruiter. Denk vooraf goed na over je probleem en het resultaat dat je voor ogen hebt. Een goede interim recruiter zal ook vragen wat je met de opdracht wil bereiken.

  1. Levert het afgesproken resultaat

Automatisch kom je dan op de volgende eigenschap: een goede interim recruiter levert wat je vraagt en lost jouw probleem op. Dat betekent ook dat een goede interimmer nee zegt als iets niet haalbaar is of de klus niet bij hem of haar past. En tijdens de opdracht zal hij je altijd informeren en bijsturen als zaken fout dreigen te gaan. Dit klinkt eenvoudig maar is het niet: er is weinig tijd beschikbaar en de echte reden waarom de klus lastig is merkt de interimmer vaak pas na de start van een opdracht.

  1. Houdt zich aan het mandaat en de rol

Een goede freelance recruiter gaat nooit zijn boekje te buiten. Ik ken verhalen van muitende recruiters (sorry ik heb er geen beter woord voor) die politiek bedrijven voor een hoger tarief, leuke projecten of langere opdracht. Het is mooi als zoiets kan, maar als dat niet gebeurt is dat ook prima. Een goede interim weet waar hij ja tegen zegt, accepteert het hele pakket en gaat als een opdracht stopt zonder morren op zoek naar een nieuwe klus.

  1. Is beter dan gemiddeld

Een interim recruiter krijgt meer betaald dan de vaste medewerkers. Hij loopt namelijk meer risico, maakt vaak meer kosten en het opstarten van een nieuwe opdracht is intensief. Daar staat tegenover dat een goede interim recruiter ook beter is dan gemiddeld: beter in stakeholdermanagement, beter in selecteren, beetere in output leveren, betere in sourcing. Er zijn tal van onderwerpen waarop een interim recruiter een extra bijdrage kan leveren. Een goede interimmer valt positief op tussen de eigen medewerkers.

  1. Past zich snel aan

Iedere opdracht heeft zo zijn eigenaardigheden. Een onlogisch proces, een systeem dat niet helemaal top is of een Employer Brand dat niet past bij de doelgroep. Inwerken en rustig op stoom komen is er meestal niet bij. Een goede interim recruiter herkent de winstpakkers en past zich gemakkelijk aan op de nieuwe omgeving. Dan helpt het als je veel bedrijven gezien hebt en een bredere ervaring hebt.

En tot slot

  1. Een goede interim recruiter is een beetje vakidioot

Recruitment is een vak in ontwikkeling. Ik vind – en dat is een persoonlijke mening – dat een interim recruiter niet weg komt met een “trucje doen”. Als interim recruiter wil excelleren, innovatief zijn en bovenop de markt zitten. Dat betekent dus lezen, trainingen volgen, evenementen bezoeken, nieuwe inzichten toepassen, op de hoogte zijn van zaken zoals de nieuwe wet Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie en de AVG en weten dat er zoiets aankomt als de Recruitercode (:-)). Als opdrachtgever kan je hier naar vragen.

Met deze zes criteria voor goede interim recruiters kan je dure mismatches voorkomen. Maar je kunt natuurlijk ook ons inschakelen voor goede freelance recruiters die aan al jouw criteria voldoen.

automatisch nieuwe artikelen ontvangen? abonneer je hier

  • je gegevens gebruiken we alleen om contact met je op te nemen (zie privacy statement)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

informatie

Geplaatst op 26 augustus 2020
Categorie
Tags
Delen

misschien vind je deze ook interessant om te lezen