de HRK
kennisbank
goede interim recruiter

wat is een goede interim recruiter?

Koen Roozen - 26 augustus 2020

Wat is een goede interim recruiter?

In deze blog behandelen we zes eigenschappen waar je een goede interim recruiter aan herkent.

De afgelopen weken sprak ik met een aantal recruitment managers en freelance recruiters over de markt van interim recruiters. De afgelopen jaren is het aanbod van freelance recruiters stormachtig gegroeid naar ongeveer 5.000 en de meesten hadden zelfs nog een opdracht ook. Natuurlijk zijn die niet allemaal even goed en gaat het regelmatig mis. De opdracht wordt na een paar maanden al beëindigd of het afgesproken resultaat wordt niet gehaald. Zonde van het geld natuurlijk en fnuikend voor het vertrouwen in interim recruitment. Terwijl er natuurlijk ook een heleboel goede freelance recruiters zijn. Dus kreeg ik regelmatig de vraag: “wat is een goede interim recruiter?”

Nu de markt volledig veranderd is hebben we een sterk overschot. De tarieven zijn inmiddels al flink gedaald, maar het aanbod van freelance recruiters blijft hoog. Dus als inhurend recruitment- of HR manager zit je opeens met een aanbod van tientallen kandidaten. Hoe de beste freelance recruiter te selecteren? Naast een aantal opdracht specifieke criteria, zijn er een paar algemene selectiecriteria die wij toepassen bij onze selectie van de juiste interim recruiter.

  1. Kent de opdracht

Je huurt een freelance recruiter in omdat je een uitdaging hebt. Je moet groeien met 50 juristen, de collega die uitvalt wil je tijdelijk vervangen, sourcing moet opgepakt worden want er zijn onvoldoende kandidaten. Een goede opdrachtdefinitie vormt de basis voor een goede samenwerking en de goede interim recruiter kent de opdracht. Een goede interim recruiter vraagt je daarom altijd wat er bereikt moet zijn bij het einde van de opdracht..

  1. Levert het afgesproken resultaat

Automatisch kom je dan op de volgende eigenschap: een goede interim recruiter levert op de opdracht. Leveren betekent dus ook: dat een interimmer nee zegt wanneer iets niet kan of wanneer de klus niet bij hem of haar profiel past. En op de opdracht: altijd informeren en bijsturen als zaken fout dreigen te gaan. Dit klinkt eenvoudig, maar is het natuurlijk niet: de echte reden waarom de klus lastig is wordt meestal pas in de eerste weken van de opdracht duidelijk.

  1. Houdt zich aan het mandaat en de rol

Een goede freelance recruiter gaat nooit zijn boekje te buiten. In de markt zijn schokkende verhalen bekend van muitende recruiters (sorry ik heb er geen beter woord voor) die politiek bedrijven puur voor eigen gewin of oneindig op een opdracht blijven plakken. Ja, het is mooi als een opdracht verlengd of uitgebreid wordt, maar als dat niet gebeurt dan is dat ook prima. Een goede interim recruiter begrijpt en accepteert dat en gaat door naar de volgende opdracht.

  1. Is beter dan gemiddeld

Een interim recruiter krijgt meer betaald dan de vaste medewerkers en dat is helemaal ok. Hij loopt namelijk ook meer risico en het opstarten van een nieuw project is behoorlijk intensief. Daar mag dan ook tegenover staan dat een goede interim recruiter beter is dan gemiddeld: beter in stakeholdermanagement, beter in selecteren, meer output leveren, betere resultaten boeken in sourcing, minder ervaren collega’s begeleiden… Er zijn tal van onderwerpen waarop een interim recruiter beter kan zijn en een extra positieve bijdrage kan leveren. Een interimmer die niet positief opvalt tussen de eigen medewerkers moet je niet inhuren maar in dienst nemen (als je begrijpt wat ik bedoel).

  1. Past zich snel aan

Iedere opdracht heeft zo zijn eigenaardigheden. Het proces is net wat onlogisch, het systeem werkt niet helemaal top, het Employer Brand is niet helemaal je van het. Inwerken en rustig op stoom komen is er voor interimmers meestal niet bij. Een goede interim recruiter herkent de winstpakkers en past zich gemakkelijk aan op de nieuwe omgeving. Dan helpt het als je meerdere bedrijven van binnen gezien hebt en een bredere ervaring hebt.

En tot slot

  1. Een goede interim recruiter is een goede recruiter

Recruitment is een vak in ontwikkeling. Ik vind – en dat is misschien een meer persoonlijke mening – dat een interim recruiter niet weg komt met een “trucje” doen. Interim recruiters moeten willen excelleren, innovatief zijn, de marktontwikkelingen kennen begrijpen. Dat betekent dus veel lezen, trainingen volgen, evenementen bezoeken, nieuwe inzichten toepassen, op de hoogte zijn van zaken zoals de nieuwe wet Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie en de AVG, weten dat er zoiets aankomt als de Recruitercode (:-)).

Met deze gedachten over wat een goede interimmer is, hoop ik dat je dure mismatches kunt voorkomen. Maar we ondersteunen je natuurlijk ook graag (da’s ons werk). We kennen namelijk genoeg slechte interim recruiters, maar gelukkig nog veel meer freelance recruiters die aan alle criteria voldoen.

automatisch nieuwe artikelen ontvangen? abonneer je hier

  • je gegevens gebruiken we alleen om contact met je op te nemen (zie privacy statement)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

informatie

Geplaatst op 26 augustus 2020
Categorie
Tags
Delen

misschien vind je deze ook interessant om te lezen