de kennisbank voor
arbeidsmarktcommunicatie
en recruitment

wat zijn de voordelen van RPO?

Koen Roozen - 14 juni 2019

Iedereen kent wel een ondernemer die worstelt met een tekort aan goed personeel. De groei van zijn onderneming  staat onder druk, de werkdruk is hoog, het werving en selectiebureau komt maar niet met de juiste kandidaten en dure inhuurkrachten doen het werk. HR is op zoek naar een effectieve oplossing voor dit recruitmentprobleem. Ga je een interim recruiter inhuren van, nog meer bureaus inzetten of een eigen recruiter in dienst nemen. Er is een derde weg: Recruitment Process Outsourcing (RPO). In dit artikel leggen we je kort de werking en de voordelen van RPO uit.

Bij Recruitment Process Outsourcing besteed je (een deel van) jouw recruitmentuitdaging uit aan een externe partner. Oftewel: je haalt een RPO partner in huis die samen met jou recruitment op gaat pakken. Uitzenders bieden deze ‘inhouse’ constructies al lang aan. Sinds 2015 zie je ook een sterke groei in RPO voor vaste banen. Inmiddels gaat hier wereldwijd meer dan 3 miljard in om. Aanvankelijk stapten vooral de grote organisaties over op Recruitment Process Outsourcing, maar sinds enkele jaren halen ook kleinere bedrijven een RPO partner in huis.

je bent altijd bezig met recruitment

Want hoe klein je ook bent je bent altijd bezig met recruitment. Zelfs als je voor ál je vacatures werkt met commerciële werving- en selectiebureaus, ben je bezig met:

 • het selecteren en het managen van de leveranciers;
 • je personeelsplanning;
 • het opstellen van de gewenste profielen;
 • het uitschrijven van je advertenties
 • je werkgeversmerk en uitingen op de website;
 • de selectie van de aangeboden kandidaten;
 • en de onboarding van nieuwe collega’s.

vier voordelen van zelf recruiten (via een RPO)

Werving- en selectiebureaus zijn vooral goed in het vinden van kandidaten. Maar de hoge fee die je betaalt kan je ook zelf investeren in sourcing, je eigen recruitmentapparaat en je unieke werkgeversmerk. Met een RPO ga – samen met een partner – je zelf recruiten vanuit je eigen organisatie en dat biedt vier voordelen:

 • RPO voordeel 1: kandidaten solliciteren liever rechtstreeks

Recruitment draait om vertrouwen. De kandidaat zoekt bij jou een mooie toekomst en jij wil iemand langer aan je binden. Belangrijk dus dat de kandidaat jouw organisatie goed kent. Dan is het handig als je regelmatig communiceert over werken bij jouw organisatie (arbeidsmarktcommunicatie) en je in rechtstreeks contact hebt met je doelgroep en je kandidaten. Dat kan alleen als je recruitment meer in eigen hand neemt.

 • RPO voordeel 2: meer goede kandidaten en beter selecteren

Recruitment ‘inhouse’ organiseren zorgt voor betere instroom van kandidaten. Als je recruitment zelf gaat doen krijg je meer samenwerking tussen afdelingen en wordt informatie beter gedeeld. De recruiter is vaak de verbindende schakel tussen directie, marketing, HR en de hiring managers.

 • RPO voordeel 3: proactief gaan werven

Als je meer strategisch kijkt naar je behoefte aan talent kan je gaan talentpoolen en vooruit werven voor toekomstige vacatures. Een werving- en selectiebureau werkt alleen op open vacatures en lost jouw structurele recruitmentprobleem niet op.

 • RPO voordeel 4: je eigen unieke aanpak van recruitment

De arbeidsmarkt en demografie blijven ongunstig. Jouw organisatie goed bemensen blijft dus om aandacht voor recruitment vragen. De concurrentie professionaliseert en misschien snoept de recruiter van de concurrent regelmatig een goede kandidaat van je af. Als je niet aanhaakt op de ontwikkelingen in recruitment wordt het steeds lastiger wordt om de juiste medewerkers aan te nemen.

recruitment op verschillende niveaus

Het Jobvite Talent Acquisition Maturity Assessment Model geeft een goed overzicht van de verschillende rollen en stadia waarin recruitment zich kan bevinden. Ter geruststelling: de meest organisaties komen niet verder dan het Foundation niveau.

Talent Acquisition Maturity Assessment Model

Recruitment omvat dus veel meer dan het invullen een vacature met een nieuwe collega. Werkgevers die meer recruitmentkennis in huis willen halen kunnen daarvoor een corporate recruiter aannemen, een interim recruiter inhuren, consultants inschakelen of recruitment uitbesteden aan een RPO partner. Voordeel van RPO specialist is dat hij je praktisch en stap voor stap op weg kan helpen bij het beter gaan recruiten. Iedere keuze heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

welke RPO vormen zijn er?

Uitbesteden van recruitment kan op veel manieren. Tien extreem schaarse software ontwikkelaars werf je anders een paar honderd call center agents. En natuurlijk kijk je ook naar je tijdhorizon: zoek je tijdelijk RPO-partner en wil je het later in eigen huis halen of zoek ga je strategisch partneren omdat recruitment geen kernactiviteit is?  Binnen RPO zijn er drie stromingen:

 1. Volledige RPO: complete, langdurige relatie met een externe partner voor je hele recruitment
 2. Project-RPO: werving van een x kandidaten van profiel y binnen een afgebakende periode
 3. Gedeeltelijke RPO: bijvoorbeeld op sourcen en talentpoolen voor lastige vacatures z.

HetRecruitingKantoor richt zich sinds de oprichting in 2014 op compacte RPO’s bij organisaties met een complexe technische wervingsvraag (denk aan IT infra, software en koudetechniek). We verzorgen deel-RPO’s met vooral sourcing & talentpooling en hebben volledige RPO’s.

de voordelen van RPO

Uit onderzoek naar Recruitment Process Outsourcing blijkt dat bedrijven:

 • gemiddeld meer tevreden zijn over de kwaliteit van de nieuwe medewerkers;
 • zeggen dat hun personeelsbestand uit toptalent bestaat;
 • succesvoller zijn in het opzetten van een centrale talent pipeline;
 • besparen op kosten en vacatures korter open hebben staan.

Wij denken dat een RPO nog drie andere grote voordelen biedt:

 1. Met een RPO wordt je organisatie minder kwetsbaar. Een recruiter die bij je in dienst is gaat op vakantie, kan ziek worden of ontslag nemen.
 2. Je wordt flexibeler want je kan recruitment op- en afschalen met andere recruiters in van de RPO partners
 3. Je recruitmentkennis blijft op peil omdat RPO-leverancier bovenop nieuwe kennis en tooling zit,

Als je begint met je eigen recruitment kan RPO een interessant alternatief zijn. Waarbij natuurlijk alles begint met een goede analyse. Het is namelijk een strategische samenwerking om beter talent bij je aan boord te krijgen.

Meer artikelen en updates ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

 • we gaan correct met je gegevens om (zie privacy statement)

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

misschien ook interessant om te lezen

informatie

Geplaatst op 14 juni 2019
Tags
Delen