de kennisbank voor amc,
sourcing en recruitment

wat zijn de voordelen van RPO?

Iedereen kent wel een ondernemer, directeur of HR-manager die worstelt met een tekort aan goed personeel. Dit zet de groei onder druk, zorgt voor hoge werkdruk en werk dat gedaan wordt door dure inhuurkrachten. Als je recruitment wil versterken kan je een interim recruiter inhuren, (nog meer) bureaus inschakelen of een eigen recruiter in dienst nemen/het recruitmentteam uitbreiden. Er bestaat echter nog een optie: Recruitment Process Outsourcing (RPO). In dit artikel leggen we je kort wat RPO is en welke voordelen het biedt.

Wat is RPO?

Bij Recruitment Process Outsourcing besteed je (een deel van) jouw recruitmentuitdaging uit aan een externe partner. Oftewel: je haalt een recruitmentpartner in huis die samen met jou recruitment op gaat pakken. Uitzenders bieden deze ‘inhouse’ constructies al lang aan. Sinds 2015 zie je ook een sterke groei in RPO voor vaste banen. Inmiddels gaat hier wereldwijd meer dan 3 miljard in om. Aanvankelijk stapten vooral de grote organisaties over op Recruitment Process Outsourcing, maar sinds enkele jaren halen ook kleinere bedrijven een RPO-partner in huis.

je bent altijd bezig met recruitment

Omdat medewerkers nu eenmaal komen en gaan, doet iedere organisatie met medewerkers iets aan recruitment. Zelfs als je voor alle vacatures een werving- en selectiebureau inschakelt. Denk hierbij aan:

 • Het selecteren en het managen van de leveranciers;
 • Je personeelsplanning;
 • Het opstellen van de ideale profiel van de nieuwe medewerker;
 • Het uitschrijven van je advertenties;
 • Alles rondom werkgeversmerk en de uitingen op je website;
 • De selectie van de aangeboden kandidaten;
 • Het onderhandelen met de eindkandidaat;
 • En de onboarding van je nieuwe collega.

Zaken die je niet aan een werving- en selectiebureau kunt of wil uitbesteden en je dus binnenshuis moet organiseren.

vier voordelen van zelf recruiten (via een RPO)

Werving- en selectiebureaus zijn vooral goed in het vinden van kandidaten, maar niet heel effectief (zie het artikel heeft het traditionele werving en selectiebureau haar langste tijd gehad?). De fee die je betaalt kan je ook zelf investeren in sourcing, je eigen recruitmentapparaat en je unieke werkgeversmerk. Met een RPO ga je – samen met een vaste partner – zelf recruiten vanuit je eigen organisatie en dat biedt vier voordelen:

 • RPO voordeel 1: kandidaten solliciteren liever rechtstreeks

Recruitment draait om vertrouwen. De kandidaat zoekt bij jou een mooie toekomst en jij wil iemand langer aan je binden. Belangrijk dus dat de kandidaat jouw organisatie goed kent. Dan is het handig als je regelmatig communiceert over werken bij jouw organisatie (arbeidsmarktcommunicatie) en je in rechtstreeks contact hebt met je doelgroep en je kandidaten. Dat kan alleen als je recruitment meer in eigen hand neemt.

 • RPO voordeel 2: meer goede kandidaten en beter selecteren

Recruitment ‘inhouse’ organiseren zorgt voor betere instroom van kandidaten. Als je recruitment zelf gaat doen krijg je meer samenwerking tussen afdelingen en wordt informatie beter gedeeld. De recruiter is vaak de verbindende schakel tussen directie, marketing, HR en de hiring managers.

 • RPO voordeel 3: proactief gaan werven

Als je meer strategisch kijkt naar je behoefte aan talent kan je gaan talentpoolen en vooruit werven voor toekomstige vacatures. Een werving- en selectiebureau werkt alleen op de vacatures die je bij hen uitzet en lost jouw structurele recruitmentprobleem niet op.

 • RPO voordeel 4: je eigen unieke aanpak van recruitment verbetert

De arbeidsmarkt en demografie blijven ongunstig. Jouw organisatie goed bemensen blijft dus om aandacht voor recruitment vragen. De concurrentie professionaliseert en misschien snoept de recruiter van de concurrent regelmatig een goede kandidaat van je af. Als je niet aanhaakt op de ontwikkelingen in recruitment wordt het steeds lastiger wordt om de juiste medewerkers aan te nemen.

recruitment op verschillende niveaus

Vaak is het lastig om een lange termijn visie op professioneel recruitment te formuleren. Het Jobvite Talent Acquisition Maturity Assessment Model biedt een goede kapstok en geeft een goed overzicht van de stadia waarin recruitment zich kan bevinden. Ter geruststelling: de meest organisaties komen niet verder dan het Foundation niveau.

Talent Acquisition Maturity Assessment Model

Recruitment omvat dus veel meer dan het invullen een vacature met een nieuwe collega. Werkgevers die meer recruitmentkennis in huis willen halen kunnen daarvoor een corporate recruiter aannemen, een interim recruiter inhuren, consultants inschakelen of recruitment uitbesteden aan een RPO partner. Voordeel van RPO specialist is dat hij je praktisch en stap voor stap op weg kan helpen bij het beter gaan recruiten. Iedere keuze heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

welke RPO vormen zijn er?

Uitbesteden van recruitment kan op veel manieren. Tien extreem schaarse software ontwikkelaars werf je anders een paar honderd call center agents. En natuurlijk kijk je ook naar je tijdhorizon: zoek je tijdelijk RPO-partner en wil je het later in eigen huis halen of zoek ga je strategisch partneren omdat recruitment geen kernactiviteit is?  Binnen RPO zijn er drie stromingen:

 1. Volledige RPO: complete, langdurige relatie met een externe partner voor je hele recruitment
 2. Project-RPO: werving van een x kandidaten van profiel y binnen een afgebakende periode
 3. Gedeeltelijke RPO: bijvoorbeeld op sourcen en talentpoolen voor lastige vacatures

HetRecruitingKantoor richt zich sinds de oprichting in 2014 op compacte RPO’s bij organisaties met een complexe technische wervingsvraag (denk aan IT en techniek). We verzorgen deel-RPO’s met vooral sourcing & talentpooling en hebben volledige RPO’s.

wat levert recruitment outsourcen je op?

Uit onderzoek naar Recruitment Process Outsourcing blijkt dat bedrijven die recruitment outsourcen:

 • gemiddeld meer tevreden zijn over de kwaliteit van de nieuwe medewerkers;
 • zeggen dat hun personeelsbestand uit toptalent bestaat;
 • succesvoller zijn in het opzetten van een centrale talent pipeline;
 • besparen op kosten en vacatures korter open hebben staan.

andere voordelen van RPO

Daarnaast biedt het werken met een RPO-partner nog andere grote voordelen:

 1. Continuïteit omdat bij vakantie of ziekte neemt een andere RPO-recruiter het proces overneemt;
 2. Toepassing van de nieuwste recruitmentinzichten;
 3. Een schaalbaar recruitmentapparaat dat meebeweegt met schommeling in je vacatures;
 4. Een “collega” die 100 procent aandacht heeft voor recruitment;
 5. Versterking van het werkgeversmerk en een structureel betere wervingspositie;
 6. Een netwerk van specialisten waar de RPO-partner mee samenwerkt;
 7. Lagere recruitmentkosten omdat je meer minder bureaus gaat inschakelen;
 8. Je bouwt aan je eigen recruitmentaanpak die je eventueel later zelf kunt voortzetten.

Als je nadenkt over recruitment versterken kan recruitment outsourcen een interessant alternatief zijn voor zelf een recruiter aannemen. Waarbij natuurlijk alles begint met een goede interne behoeftebepaling. Recruitment outsourcen is namelijk een samenwerking waarbij je nu en in de toekomst meer en beter talent voor je organisatie gaat aantrekken.

Meer artikelen en updates ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

 • ontvang automatisch nieuwe artikelen
 • we gaan correct met je gegevens om (zie privacy statement)

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

misschien ook interessant om te lezen

informatie

Geplaatst op 14 juni 2019
Tags
Delen