Iedereen kent wel een ondernemer, directeur of HR-manager die worstelt met een tekort aan goed personeel. Dit zet de groei onder druk, zorgt voor hoge werkdruk en werk dat gedaan wordt door dure inhuurkrachten. Als je recruitment wil versterken kan je een interim recruiter inhuren, (nog meer) bureaus inschakelen of een eigen recruiter in dienst nemen/het recruitmentteam uitbreiden. Er bestaat echter nog een optie: Recruitment Process Outsourcing (RPO). In dit artikel leggen we je kort wat RPO is en welke voordelen het biedt.
Bij Recruitment Process Outsourcing besteed je (een deel van) jouw recruitmentuitdaging uit aan een externe partner. Oftewel: je haalt een recruitmentpartner in huis die samen met jou recruitment op gaat pakken. Uitzenders bieden deze ‘inhouse’ constructies al lang aan. Sinds 2015 zie je ook een sterke groei in RPO voor vaste banen. Inmiddels gaat hier wereldwijd meer dan 3 miljard in om. Aanvankelijk stapten vooral de grote organisaties over op Recruitment Process Outsourcing, maar sinds enkele jaren halen ook kleinere bedrijven een RPO-partner in huis.
Omdat medewerkers nu eenmaal komen en gaan, doet iedere organisatie met medewerkers iets aan recruitment. Zelfs als je voor alle vacatures een werving- en selectiebureau inschakelt. Denk hierbij aan:
Zaken die je niet aan een werving- en selectiebureau kunt of wil uitbesteden en je dus binnenshuis moet organiseren.
Werving- en selectiebureaus zijn vooral goed in het vinden van kandidaten, maar niet heel effectief (zie het artikel heeft het traditionele werving en selectiebureau haar langste tijd gehad?). De fee die je betaalt kan je ook zelf investeren in sourcing, je eigen recruitmentapparaat en je unieke werkgeversmerk. Met een RPO ga je – samen met een vaste partner – zelf recruiten vanuit je eigen organisatie en dat biedt vier voordelen:
Recruitment draait om vertrouwen. De kandidaat zoekt bij jou een mooie toekomst en jij wil iemand langer aan je binden. Belangrijk dus dat de kandidaat jouw organisatie goed kent. Dan is het handig als je regelmatig communiceert over werken bij jouw organisatie (arbeidsmarktcommunicatie) en je in rechtstreeks contact hebt met je doelgroep en je kandidaten. Dat kan alleen als je recruitment meer in eigen hand neemt.
Recruitment ‘inhouse’ organiseren zorgt voor betere instroom van kandidaten. Als je recruitment zelf gaat doen krijg je meer samenwerking tussen afdelingen en wordt informatie beter gedeeld. De recruiter is vaak de verbindende schakel tussen directie, marketing, HR en de hiring managers.
Als je meer strategisch kijkt naar je behoefte aan talent kan je gaan talentpoolen en vooruit werven voor toekomstige vacatures. Een werving- en selectiebureau werkt alleen op de vacatures die je bij hen uitzet en lost jouw structurele recruitmentprobleem niet op.
De arbeidsmarkt en demografie blijven ongunstig. Jouw organisatie goed bemensen blijft dus om aandacht voor recruitment vragen. De concurrentie professionaliseert en misschien snoept de recruiter van de concurrent regelmatig een goede kandidaat van je af. Als je niet aanhaakt op de ontwikkelingen in recruitment wordt het steeds lastiger wordt om de juiste medewerkers aan te nemen.
Vaak is het lastig om een lange termijn visie op professioneel recruitment te formuleren. Het Jobvite Talent Acquisition Maturity Assessment Model biedt een goede kapstok en geeft een goed overzicht van de stadia waarin recruitment zich kan bevinden. Ter geruststelling: de meest organisaties komen niet verder dan het Foundation niveau.
Recruitment omvat dus veel meer dan het invullen een vacature met een nieuwe collega. Werkgevers die meer recruitmentkennis in huis willen halen kunnen daarvoor een corporate recruiter aannemen, een interim recruiter inhuren, consultants inschakelen of recruitment uitbesteden aan een RPO partner. Voordeel van RPO specialist is dat hij je praktisch en stap voor stap op weg kan helpen bij het beter gaan recruiten. Iedere keuze heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.
Uitbesteden van recruitment kan op veel manieren. Tien extreem schaarse software ontwikkelaars werf je anders een paar honderd call center agents. En natuurlijk kijk je ook naar je tijdhorizon: zoek je tijdelijk RPO-partner en wil je het later in eigen huis halen of zoek ga je strategisch partneren omdat recruitment geen kernactiviteit is? Binnen RPO zijn er drie stromingen:
HetRecruitingKantoor richt zich sinds de oprichting in 2014 op compacte RPO’s bij organisaties met een complexe technische wervingsvraag (denk aan IT en techniek). We verzorgen deel-RPO’s met vooral sourcing & talentpooling en hebben volledige RPO’s.
Uit onderzoek naar Recruitment Process Outsourcing blijkt dat bedrijven die recruitment outsourcen:
Daarnaast biedt het werken met een RPO-partner nog andere grote voordelen:
Als je nadenkt over recruitment versterken kan recruitment outsourcen een interessant alternatief zijn voor zelf een recruiter aannemen. Waarbij natuurlijk alles begint met een goede interne behoeftebepaling. Recruitment outsourcen is namelijk een samenwerking waarbij je nu en in de toekomst meer en beter talent voor je organisatie gaat aantrekken.
Geplaatst op | 14 juni 2019 |
Tags | |
Delen |