de kennisbank voor amc,
sourcing en recruitment
coworking sourcing as a service

recruitment uitbesteden met sourcing as a service

Als je als recruiter kandidaten wil benaderen (sourcen) voor lastige vacatures kan je dat zelf doen. En als je daar geen tijd voor hebt kan je een recruitmentburau bellen. Je kunt ook kiezen voor recruitment uitbesteden met sourcing as a service, een vorm van rpo (recruitment process outsourcing) waarbij een externe sourcer namens jou en onder jouw bedrijfsnaam de kandidatenmarkt in kaart brengt en relevante kandidaten benadert.

Naast rpo bieden wij ook Sourcing as a Service aan. Soms worden we ingezet voor een losse vacature, soms als abonnement voor alle lastige vacatures van een organisatie en soms voor een specifieke doelgroep. Als sinds onze oprichting in 2014 zijn we actief bezig met rpo, sourcen en talentpoolen voor rpo klanten. Meestal zijn het kleinere organisaties die relatief onbekend zijn en worstelen met uitdagende vacatures in IT of techniek. Vacatures waarvoor actieve werving nodig is omdat software ontwikkelaars nu eenmaal schaars zijn. Sinds eind 2019 bieden we sourcen en talentpoolen ook als losse dienstverlening aan bij een brede range aan opdrachtgevers. Door sourcen uit te besteden versterk je met name de voorkant van je recruitmentproces. Bij kleine en grote klanten kunnen onze sourcers zorgen voor een beter gevulde kandidatenfunnel waardoor de druk bij de recruiter om zelf te sourcen weggenomen wordt.

recruitment uitbesteden met sourcing as a service?

Maar waarom zou je sourcing uitbesteden? Sourcen is toch de taak van de recruiter en veel recruiters zijn inmiddels getraind in sourcen en weten prima hoe ze een kandidaat moeten benaderen. Toch blijkt goed sourcen in de praktijk vaak lastig, want:

1. sourcen kost veel tijd (die recruiters vaak niet hebben)

Met Covid19 daalt het vertrouwen in de arbeidsmarkt en worden kandidaten passiever. Sourcen naar kandidaten is dan vaak de beste aanpak. Maar sourcing doe je er niet even bij, mensen zoeken, kwalificeren en interesseren voor een vacature is tijdrovend. Met sourcing as a service komt er (tijdelijk) extra capaciteit beschikbaar en kan een recruiter zich focussen op de kandidaten in die procedure zijn, het optimaliseren van de candidate experience en de vacaturehouders.

2. recruiters willen iets doen waar ze echt goed in zijn

Veel recruiters ontdekken na een training in sourcen dat het een vak is. Ieder keer nog efficiënter kandidaten vinden, hacks bedenken, benadering telkens weer tweaken en steeds slimmer worden in hoe je leads omzet in echte sollicitaties. De professionaliteit van recruitment en sourcing neemt toe. Je moet kiezen of je een heel goede sourcer of een goede recruiter wil zijn.

3. sourcen vraagt om robuuste organisatie

Iedereen weet inmiddels dat niet alle kandidaten na het eerste mailtje direct solliciteren. Talent sourcen vraagt om een robuuste aanpak met goede opvolging van veelbelovende kandidaten. Twee of drie keer contact leggen is heel gangbaar. Als je gaat werven voor toekomstige vacatures (talentpoolen) dien je dat een langere tijd vol te houden. Vaak past dit niet goed in de hectische recruitment realiteit van alledag. Bij onze sourcing as a service krijg je een duidelijke planning van contactmomenten, doelstellingen en rapportage afspraken. Zo weet je zeker dat er goed contact blijft bestaan met  je talentpool en kunnen recruiters zich

sourcing as a service: het eenvoudige alternatief voor rpo

Recruitment zit dicht op de huid van de organisatie. Je wil immers zeker weten dat iemand gaat passen. Zaken die je niet makkelijk extern kan of wil beleggen. Je recruitment helemaal uitbesteden aan een rpo specialist is daarom een grote stap. Omdat Sourcing vooral gericht is op de arbeidsmarkt is  uitbesteding veel eenvoudiger. Al naar gelang je behoefte schakel je sourcing zonder al te veel problemen flexibel op of af. Maar je begint de samenwerking natuurlijk wel met een zeer goede briefing, want de beste kandidaten wil je natuurlijk benaderen een goed verhaal dat past bij jouw organisatie.

Dus of je nu capaciteit tekort komt, een degelijk fundament wil bouwen in je talent pipeline of meer flexibiliteit zoekt in je recruitment, door sourcing uit te besteden vaboost je snel en efficiënt jouw recruitmentkracht. Philip van Grieken vertelt je er graag alles over onze sourcing as a service.

Meer artikelen en updates ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

misschien ook interessant om te lezen

informatie

Geplaatst op 4 november 2020
Tags
Delen