de kennisbank voor amc,
sourcing en recruitment

(freelance) recruiters: de kop van Jut

Vorig jaar niet te vinden, nu massaal beschikbaar en straks weer hard nodig?! Zelfs met een V-shape herstel van de economie lijkt een structurele krimp van het aantal freelance recruiters onvermijdelijk

Recruiters waren niet aan te slepen. iG! telde een jaar geleden 14.000 recruitmentvacatures en even waren wij zelfs een van de 140 schaarste beroepen. We deden als vakgebied lekker mee en het bruiste van toffe initiatieven in referral, candidate journey, recruitmentmarketing en onboarding. Veel recruiters klopten bij HetRecruitingKantoor aan om te gaan freelancen.

Totdat een gek virus onze wereld op zijn kop zette.

Toen werd het stil. De economie kwam nagenoeg tot stilstand. In haar rapport laat werkgeversvereniging AWVN zien hoe de HR directeuren reageren.

Twee van die HR-ingrepen, stopzetten inhuur flex en zzp en vacaturestop, gaan over recruitment. Deze combinatie raakte de freelance recruiters extra hard: 1/3 van de Nederlandse freelance recruiters (bijna 1.700 mensen) is beschikbaar voor een nieuwe opdracht.

De snelheid waarmee werkgevers afschalen illustreert de kwetsbaarheid van (freelance) recruitment. De lastige HR-ingrepen, zoals reorganisaties, kosten meer tijd en worden later doorgevoerd.

I told you so 🙁

Zelfs bij een V-shape recessie lijkt structurele krimp van het aantal freelancers onvermijdelijk. Ik maakte me al zorgen over het hoge aantal freelancers in recruitment, maar ben nu nog somberder dan tijdens mijn vooruitblik in januari van dit jaar.

Volop aandacht voor selectie?

Voor opdrachtgevers zijn het “gouden tijden”. Met hoge beschikbaarheid zijn ze kritischer en sturen op tarief. Je hoopt dan dat de aandacht naar selectie verschuift. Maar dat blijkt nog verdomd lastig als je zoveel reacties krijgt. De juiste freelancer selecteren kan dan eigenlijk alleen als je heel goed weet wat je nodig hebt en de markt goed kent. Daarom kiezen wij al jaren voor een nichebenadering gecombineerd met kennis van recruitment.

Kansen op termijn

Deze crisis zorgt voor versnelling en herbezinning. Nu er een ‘burning platform’ is ten aanzien van werk- en inkomensbescherming, denk ik dat Koolmees bepaalde aanbevelingen uit het adviesrapport Borstlap versneld gaat oppakken. Wat eerst onbespreekbaar was, wordt een reëlere optie. Maar freelance ook meer echt freelance wordt, biedt dat zeker kansen voor dienstverleners die op een andere manier voorzien in recruitmentcapaciteit (detachering, outsourcing).

En nu de flexibele schil is afgebouwd, kunnen organisaties gaan nadenken over die andere flexibele recruitmentvormen. Recruitment uitbesteden of detacheren is soms verstandiger dan een freelancer inhuren. Simpelweg omdat het passender is in kwaliteit, flexibiliteit en kosten.

Het ondernemersrisico zal zzp’er richting een vast dienstverband gaan duwen. Onze recruiters en de recruiters in dienst bij corporates en bureaus worden wel beschermd door de NOW. Als je recruiters in dienst wil nemen: nu valt er weer met freelancers te praten over een baan.

Uiteindelijk zie ik vooral één winnaar: de recruitmentmanager. Die heeft eindelijk weer wat te kiezen. Ondertussen kijken wij goed naar wat er gebeurt, houden het hoofd koel en bewegen we mee. Daarom lanceren we volgende week een nieuw kantoor (label).

reorganiseren maak kennis met HetMobiliteItKantoor

Meer artikelen en updates ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

misschien ook interessant om te lezen

informatie

Geplaatst op 28 mei 2020
Tags
Delen