de kennisbank voor amc,
sourcing en recruitment

recruiters: een schaarste beroep

Recruitment vakgenoten: gefeliciteerd.

Recruiters beoefenen nu officieel een schaarste beroep.

Het piept en kraakt in de wereld, en dus ook in Nederland. We zien macro economisch verontrustende signalen, zoals de naderende Brexit, de handelsoorlog tussen China en de VS en tegenvallende economische cijfers in Duitsland. Tegelijkertijd worden we geconfronteerd met een steeds langer wordende lijst schaarste beroepen. En deze keer staan wij als recruiters eveneens op die lijst. Recruiter maakt nu officieel deel uit van de bijna 140 schaarste beroepen.

Op zich niet zo vreemd, dit hebben we allemaal zien aankomen! Al drie jaar op een rij loopt de spanning op de arbeidsmarkt enorm op. In 2019 en 2020 is er echt sprake van krapte op de arbeidsmarkt. En, omdat recruitment een conjunctuurgevoelig beroep is, viel er weinig te recruiten in de periode tussen 2010 en 2015. Met als gevolg: een stevig uit de kluiten gewassen dip in de groep recruiters met 3 en 8 jaar ervaring.

de vraag naar goede recruiters zet zich door

In 2018 gold recruiter al als een van de meest gevraagde beroepen. Waarom laat zich eenvoudig verklaren: organisaties met jaar op paar jaar lastige vacatures zoeken een recruitment professional die de vacatures adequaat kan invullen. Voor een periode kan je dat nog wel doen met een interim recruiter maar na verloop van tijd wil de positie met een vaste recruiter invullen.

En dan blijkt het vinden van zo’n goede vaste recruiter opeens nog niet zo eenvoudig. Want het liefst wil je natuurlijk iemand die al wat meters in de benen heeft, maar ja die zijn er te weinig. Daarbij hebben veel ervaren recruiters hun kans geroken en zijn in de afgelopen jaren gaan freelancen, dus die gaan niet kiezen voor jouw vaste baan. Wat dat betreft lijkt het sterk op de periode 2007 – 2008, toen waren ook geen goede recruiters te vinden. De arbeidsmarkt was toen trouwens wel veel minder flexibel.

recruitment wordt ieder jaar complexer

Maar er is nog een verschil, recruitment is veel complexer geworden. Het recruitmentlandschap was in 2008 veel overzichtelijker; LinkedIn was nog niet zo prominent aanwezig (toen ik lid werd in 2005 had LinkedIn nog maar zo’n 2 ½ miljoen leden wereldwijd), we waren nog niet massaal aan het sourcen of talentpoolen en de arbeidsmarktcommunicatie beperkte zich tot Monsterboard, Stepstone en de grote mediabureaus als ARA. ‘Life was so much simpler then.’

Je eigen recruitment opbouwen en een recruitmentspecialist vinden die in deze uitdagende markt de toenemende complexiteit aankan, is dus een pittige taak. Dus als je HR manager of ondernemer op zoek bent naar een goede eigen recruiter krijg je een pittige uitdaging: recruiters beoefenen een schaarste beroep!* Helaas zijn er geen eenvoudige oplossingen voor complexe problemen. Maar ik weet zeker dat ik jou wel een paar goede ideeën aan de hand kan doen.

P.S. als je het rapport wil inzien, kan je dit hier downloaden via de site van het UWV.


* Update 2020: door Corona zijn de loopbaanperspectieven voor recruiters en aanzienlijk verslechterd zie deze  update kansrijke beroepen van december 2020 en recruiters beoefenen niet meer een schaarste beroep.

Meer artikelen en updates ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

misschien ook interessant om te lezen

informatie

Geplaatst op 11 september 2019
Tags
Delen