de kennisbank voor amc,
sourcing en recruitment
rauwe werkelijkheid van recruitment

Corona is de nieuwe rauwe werkelijkheid

Corona is de nieuwe rauwe werkelijkheid, maar we moeten door. Dat is de strekking van een intern memo van de CEO van KLM. Maar het zou zomaar van een willekeurig ander bedrijf kunnen zijn. Iedere bestuurder of ondernemer zal dit in de afgelopen maanden bij het begin can Corona vaak gedacht hebben. We gaan verder maar hoe?

Veel zekerheden, die we dachten te kennen, zijn onzeker geworden. Klopt het businessmodel nog wel? Kunnen we aan onze financiële verplichtingen voldoen? Moeten we iedereen in dienst houden? Wanneer herstelt de economie zich? Is er dan nog vraag naar freelancers?

het ging allemaal zo goed

Allemaal vragen die Philip en ik ons als eigenaren van HetRecruitingKantoor ook hebben gesteld. Zes jaar bouwden we aan een recruitmentbedrijf dat kennis deelt, langdurige relaties opbouwt en samenwerkt op basis van win/win. Een aanpak die voor ons goed werkte. We groeiden mooi door, niet te snel en niet te langzaam, het klantenbestand werd steeds loyaler en we verzamelde een goed team van recruiters om ons heen.

Totdat in februari we allemaal Corona “kregen”. Binnen een paar dagen was het heel dichtbij: de tweede besmette persoon In Nederland woont amper 10 kilometer bij mij vandaan. BAM… van het verre China vliegt het virus opeens in je huiskamer.

De komende tijd wordt anders voor iedereen. Voor jou, voor ons en voor de rest van de recruitmentbranche. Het aantal vacatures wordt minder, de arbeidsmobiliteit daalt, budgetten vallen weg en het tekort aan recruiters slaat om in een overschot.

geen pauze maar een reset

Sommige vakgenoten ervaren de Corona-periode als een pauzestand. Ik verwacht een reset van de recruitmentbranche. Dus net zoals KLM die een recoveryplan uitrolt, hebben wij dat ook gedaan. Gelukkig is HetRecruitingKantoor een stuk overzichtelijker dan KLM, dus kunnen wij snel onze bakens verzetten. En inmiddels hebben wij onze nieuwe koers te pakken.

Maar leuk is het niet. We stoppen namelijk met het recruitment traineeship omdat markt voor opleiding & detachering van junior recruiters weg is. Enorm jammer natuurlijk. We leiden namelijk heel graag mensen op en we waren net klaar met de verbeterde 2.0 versie. Maar ja, de werkelijkheid is rauw en we moeten door.

Maar er komen ook nieuwe kansen. De afgelopen jaren kon het niet op en leken er geen risico’s te zijn. Bedrijven groeiden stormachtig en investeerden flink op de groei in de toekomst. De werkeloosheid daalde tot het laagste niveau ooit. Na Corona gaan er meer reorganisaties volgen en er komt een tijd van herbezinning waarbij organisaties kritischer kijken naar de inzet van mensen.

Bij dat inschatten van menselijk kapitaal kunnen recruiters een belangrijke rol spelen. Ze kunnen een waardevolle bijdrage leveren tijdens een reorganisaties, want reorganiseren betekent ook selecteren. Ervaren recruiters zijn beter in selecteren dan de gemiddelde manager of HR adviseur: ze zijn getraind in het interviewen, hebben een scherp selectieoog en geven heldere feedback. Het is goed als recruiters onafhankelijk denken en lastige vragen durven te stellen. Zelf heb ik als interim recruiter vijf keer zo’n reorganisaties mogen doen en erevaren dat je de selectie heel goed borgt met ingehuurde experts. Als je de samenwerking op zoekt en de verantwoordelijkheid kunt delen, kan je na een zorgvuldig selectieproces nog beter verder met je nieuwe team.

Vanwege deze ervaring kwam ik met Philip tot de dienst: “selecteren tijdens reorganisaties”. We hebben van HetMobiliteitKantoor gelanceerd en werken inmiddels samen met enkele zeer ervaren specialisten. En zo gaat er een deur dicht en gaat een andere deur open. Soms is het even zoeken naar de juiste sleutel, maar zoals Kahlil Gibran schreef: je leven wordt niet zozeer bepaald door wat het leven je brengt, maar door je houding tot het leven.

reorganiseren maak kennis met HetMobiliteItKantoor

Meer artikelen en updates ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

misschien ook interessant om te lezen

informatie

Geplaatst op 19 augustus 2020
Tags
Delen