Door Corona stappen we allemaal in het virtuele leven. Vergaderingen doen we via Teams en inmiddels heeft iedereen wel eens ge-Zoom-ed. Ook recruitment stapt over naar digitaal solliciteren en interviewen via video. Veel kandidaten maken kennis met video solliciteren. Is dat wenselijk? Biedt video solliciteren recruiters alleen maar voordelen of zitten er ook nadelen aan vast? Dus hoe gebruik je video in recruitment?
In het begin van Corona vroegen veel recruiters zich af of je een nieuwe medewerker goed kunt selecteren als je alleen via Skype of telefoon contact hebt en elkaar niet in ‘het echt’ ontmoet. Feit is dat ons meest favoriete selectie instrument – het live sollicitatiegesprek – voorlopig niet kan. Dan is videobellen het beste alternatief. Ook dán worden non-verbale signalen zichtbaar en kan je prettig verbinding maken met je sollicitant.
Nu we face to face interviews willen vermijden kiezen recruiters een nieuwe recruitmentaanpak. Een goed moment om gelijk ook paar slimme veranderingen in het recruitmentproces door te voeren. En misschien bevallen deze wel zo goed dat ze straks nieuwe standaard voor recruitment worden. Een paar algemene voor een goed recruitmentproces:
Er bestaan twee vormen van video interviewen
Live stream video interviews lijken het meest op het normale sollicitatiegesprek. Ze bieden de sollicitant en recruiter/selecteur gelegenheid om elkaar vragen te stellen en langer stil te staan bij een bepaald onderwerp. De meeste gebruikt live stream platforms zijn Skype, Zoom en Teams.
Relatief nieuw is het video interview waarbij een recruiter vooraf vragen stuurt naar een kandidaat, die daarna de opgenomen antwoorden terug stuurt. Bekende voorbeelden zijn Cammio en HireVue. De sollicitant kan uitgebreid nadenken over de vraag en het antwoord. Nadeel is dat reactie soms wat ingestudeerd of ongemakkelijk overkomt. Omdat je het recruitmentproces standaardiseert krijgt iedereen dezelfde selectievragen en dat is weer goed voor de kwaliteit van je selectieproces. Daar staat tegenover het niet live is en je niet kunt doorvragen. Het is dus geen vervanging van het live (video) interview. Tip: zorg voor een extra persoonlijk tintje, sollicitanten kunnen zich een nummer voelen als ze zomaar “gedwongen” worden om een video op te nemen.
We zijn niet allemaal even comfortabel met videobellen en sommigen van ons bellen liever zonder beeld. Bel ze op om koudwatervrees weg te nemen. Hou wel vast aan je standaard recruitmentproces. Alleen dan kan je iedereen onderling goed vergelijken.
Er zijn onderwerpen zich niet zo goed lenen voor een videogesprek. Hoe weet je of iemand empathisch is? Of iemand de behoeften van anderen in overweging neemt achterhaal je bijvoorbeeld met een situationele vraag (STAR techniek). Omdat je moet kunnen doorvragen is dit onderwerp minder geschikt voor vooraf opgenomen videovragen. Bedenk dus heel precies wat je wil weten en of en hoe je dit via video kan achterhalen.
Geplaatst op | 30 maart 2020 |
Tags | |
Delen |