De recruiter is een bijzonder soort mens. Ik ontmoet vakgenoten met zeer verschillende achtergronden, maar de recruiter is gepassioneerd, extravert, bezoekt graag een van de vele recruitmentfeestjes en wint graag de slag om de kandidaat. Als ik het zo opschrijf, klinkt het fantastisch: hectiek, spanning en avontuur, op zijn tijd een borrel en vooral veel nieuwe mensen ontmoeten. Het lijkt soms net een kroeg of festival. Het ideaal leven.
Maar het vak heeft ook schaduwkanten. Want, hoe hard je ook werkt en hoe goed je ook bent, regelmatig krijg je vacatures niet ingevuld en dat kan behoorlijk frustrerend zijn. Als recruiter moet je heel vaak kandidaten afwijzen en hoe tactisch je dat ook probeert te doen – het begrip candidate experience is super actueel – je stelt jouw kandidaat teleur. Hij of zij is natuurlijk niet blij met een afwijzing op zijn of haar droombaan.
En als klap op de vuurpijl hebben veel bureaus en managers last van de ‘Engelse ziekte’. Voor wie deze ziekte niet kent, de symptomen zijn: een overmatige aandacht voor KPI’s en targets, kandidaten worden gezien als ‘walking fees’ en bemiddelingen zijn ‘deals’. Kortom, mensen met de ‘Engelse ziekte’ hebben een obsessie voor veel geld verdienen en hijgen constant in je nek. Een beetje The Wolf of Wallstreet maar dan in de arbeidsbemiddeling.
Dat je een gezellig, extravert en beetje competitief karakter hebt is dus niet voldoende om overeind te blijven als recruiter. Zeker niet als je het echt naar je zin wilt hebben. Belangrijk, want werkplezier is een absolute voorwaarde voor een gelukkig leven.
Ik ken gelukkig veel mensen die al jaren met veel plezier in dit vak zitten. Sterker nog: ze houden oprecht van hun recruitmentbaan! Sommigen gaan daarin nog een stap verder en organiseren belangeloos allerlei dingen rondom hun werk. Soms is het puur voor de lol (Recruitment Night), soms met een knipoog, zoals Bas Westlands verkiezing van de Meest Invloedrijke Recruiter (emploit archief over de meest invloedrijke recruiter). En soms komen ook meer serieuze zaken aan bod, zoals TRU (nieuwe tru is in maart) en de Recruitercode (een blog van mij over de recruitercode) waaraan ik zelf meewerk en die ik heel serieus neem. Deze extra initiatieven pak je natuurlijk alleen op als je met iets bezig bent dat volledig bij je past en je blij wordt van je werk en alles daar omheen.
Sinds ruim twintig jaar ben ik actief in recruitment en ik vind het vak en het ondernemen beide supermooi. In het verleden was een baan in recruitment vaak een opstapje naar een “echte” baan in human resources. Het voelde alsof je maar beter zo snel mogelijk iets ander moest gaan doen. Maar die tijden zijn voorbij. Recruitment is een volwassen vakgebied geworden waarin op dit moment veel gebeurt. En als recruiter heb je een enorme impact. Veel meer dan in de meeste andere vakgebieden, ben jij zelf de persoon die bepaalt hoe succesvol je bent.
Hoe kun je nu weten of het vak bij jou past als je nog niet actief bent in recruitment? Ik ben (gewoon voor de lol) op onderzoek uitgegaan en heb de 8 eigenschappen van de echte recruiter gevonden die voor de meeste recruiters gelden:
Recruitment is ‘people business’ in optima forma. Hoe ervaren of onervaren je ook bent: vanaf je eerste werkdag ben je continu in contact met mensen. Soms in een persoonlijk gesprek, dan weer via mail of LinkedIn.
Recruiters helpen mensen bij het vinden van die ene nieuwe baan waar ze heel blij van worden. Werk is belangrijk en jij kunt dus een enorm positieve of negatieve impact hebben op het leven van mensen.
Wij recruiters zeggen vaak lachend: “je bent zo goed als je laatste plaatsing”. Als je werkt als bureaurecruiter moet je klanten overtuigen van jouw kwaliteiten en jouw kandidaat overtuigen van de kwaliteiten van jouw klant. En daarbij ga je altijd voor de hoofdprijs: een plaatsing. Want een leuk gesprek met de droomkandidaat die niet voor jouw vacature gaat, daar heb je niets aan. Jouw inzet heeft een heel duidelijke uitkomst: je plaatst de kandidaat (of niet).
Als recruiter leer je iedere dag iets nieuws. Soms leer je iets over een functie of een organisatie, omdat je een kandidaat interviewt die heel goed uitlegt wat hij/zij doet bij een bedrijf. Soms spreek je een manager met wie je precies moet uitzoeken hoe iemand succesvol kan worden in de baan waarvoor je werft. En dan aan jou de uitdaging om uit te zoeken of een kandidaat past op die vacature. Een droombaan voor nieuwsgierige mensen dus.
Je houdt van een uitdaging en bent niet vies van hard werken. Er is veel concurrentie en kandidaten die nu op zoek gaan naar een baan, hebben vaak veel opties. De recruiter die net dat stapje extra wil doen voor een kandidaat wint vaak de gunst van de kandidaat. Dat betekent vaak ’s avonds bellen, gesprekken voeren op locaties die vooral handig zijn voor de kandidaat en snel schakelen.
Recruitment is een spel van puzzelen. Bedrijven en vacaturehouders zoeken nieuwe collega’s, maar weten eigenlijk vaak niet heel goed wat ze precies nodig hebben. Begrijpelijk, want mensen blijven vaak enkele jaren in een functie en jaren vooruitkijken is best lastig. Maar als je dan precies weet waarnaar je op zoek bent, blijkt het vaak nog een hele uitdaging om te ontdekken wie van jouw kandidaten over de gewenste kwaliteiten beschikt.
Recruiters hebben een sociale inborst. Ze vinden het leuk om mensen aan een mooie nieuwe baan te helpen en zijn oprecht blij als iemand het in zijn nieuwe baan gelukkiger is dan in de vorige.
Recruitment is een goed betaald beroep. Goede mensen zijn schaars en werkgevers erkennen het belang van professioneel recruitment en willen hierin een behoorlijk bedrag investeren.
Herken jij deze 8 eigenschappen van de echte recruiter bij jezelf? Dan is recruitment misschien wel iets voor jou. Ga eens op zoek naar jouw kansen binnen het vak. Als starter liggen voor jou de meeste kansen bij een uitzendbureau of detacheerder. Maar natuurlijk kan je ook kijken of HetRecruitingKantoor (HRK) iets voor je betekenen voor jouw recruitmentcarrière. We hebben namelijk regelmatig een vacature voor een startende of iets meer ervaren recruiter.
Geplaatst op | 7 februari 2020 |
Tags | |
Delen |