de kennisbank voor amc,
sourcing en recruitment

kiezen voor een baan in professioneel recruitment

10 redenen om te kiezen voor professioneel recruitment

Er zijn steeds meer mensen die kiezen voor een (loop)baan als recruitmentprofessional. Ik werk als sinds 1998 in recruitment en na twintig jaar weet ik eigenlijk niet beter: ik adem recruitment in en uit en het recruitmentbloed stroomt door mijn aderen. En dat recruitment soms een slechte reputatie hebben doet mij pijn. De term CV-schuiver en Cowboy komt veelvuldig voorbij. Toegegeven er gaat veel mis in ons vak, maar in professioneel recruitment gebeuren ook heel veel mooie dingen.

Maar hoe weet je, wanneer je aan het begin van je loopbaan staat, of recruitment iets voor jou is? Of jouw hart van het vak van recruiter sneller zal gaan kloppen? De arbeidsmarkt biedt zoveel kansen en dat kan leiden tot keuzestress. En waarom zou je als HR manager of ondernemer waardering mogen hebben voor de tienduizenden professionals die iedere dag als bureaurecruiter, corporate recruiter, intercedent of Talent Acquisition Specialist in de weer zijn om mooie matches te maken tussen een werkgever en een kandidaat. Ik ben er even voor gaan zitten en kom tien redenen op te schrijven waarom een beroep als recruiter het mooiste vak is en waarom ik – ook na meer dan twintig jaar – weer opnieuw zou kiezen voor een loopbaan als professioneel recruiter. Dit zijn mijn tien redenen:

 1. recruitment is relevant

  Werk is belangrijk en de goede keuze maken is niet altijd eenvoudig. Kijk maar naar jezelf. In recruitment help je kandidaten bij hun zoektocht om het juiste werk te kiezen door je een spiegel voor te houden en met je in gesprek te gaan over je talenten, dromen en ambities.

 2. de recruiter heeft de meest directe business impact

  Met de juiste mensen vinden innovaties sneller plaats, excelleren bedrijven en worden diensten beter geleverd. Sterker nog, als je strategische keyplayers “steelt” bij een concurrent kun je deze serieus verzwakken.

 3. in recruitment vecht iedere dag om het juiste toptalent

  Jouw competitie (professionele recruiters van concurrerende werkgevers of bureaus) is er net als jij op gebrand om jouw droomkandidaat een baan aan te bieden.

 4. als professionele recruiter ben je de spil tussen werkgever en arbeidsmarkt

  Jij bent het eerste persoonlijk contact vanuit een werkgever met de arbeidsmarkt. Vergeet dus even alle marketing en communicatie, als recruiter ben jij de ‘brand ambassador’ die de persoonlijk merkwaarden uitdraagt naar kandidaten.

 5. hiring managers zijn blij met jouw werk

  Jij helpt ze met het oplossen van een probleem (de vacature). Je regisseert en organiseert het recruitmentproces en zorgt ervoor dat je kandidaten aanneemt die geschikt zijn voor de organisatie en het werk.

 6. iedereen kan een professionele recruiter worden

  In tegenstelling tot veel andere beroepen, bestaat (nog) geen echte opleiding tot recruiter. En hoewel recruitment volgens mij echt een vak is, kan je met iedere vooropleiding een professionele recruiter worden.

 7. het is een spel voor winnaars

  Je start met een vacature en eindigt met een getekend arbeidscontract. Recruitment is als alles op rood zetten bij roulette: de kandidaat kiest voor jouw vacature (of niet). Als hij of zij niet voor jou kiest, gaat een ander er met de hoofdprijs vandoor en geldt voor jou: ga terug naar start.

 8. in recruitment ontmoet je de meest interessante mensen

  Jaarlijks spreek je honderden mensen en uit die gesprekken leer je enorm veel. En je mag – binnen redelijke grenzen – allerlei spannende en brutale vragen stellen.

 9. je zit met zwaargewichten aan tafel

  Veel managers en directeuren bemoeien zich met vacatures en selectie van kandidaten. Er gaan dus deuren voor je open die voor anderen gesloten blijven. Jij haakt aan bij de top.

 10. het beroep heeft interessante verdiensten en een mooi carrièreperspectief

  Vroeger was de rol van professioneel recruiter marginaal en plat, zeg maar het stiefzusje van HR. Tegenwoordig is recruitment hot en staat het op de directie-agenda. Binnen ons jonge vakgebied gaan ontwikkelingen snel en dat biedt veel kansen aan talentvolle mensen.

Kortom, werken als professioneel recruiter is uitdagend, spannend, afwisselend en je bouwt een boeiend netwerk op. In recruitment kan je echt het verschil maken, heb je werkelijk invloed op een organisatie: jij bepaalt mee wie er aangenomen wordt. Bovendien kun je in dit beroep als mens en als professional enorm groeien. Daarom is werken in professioneel recruitment volgens mij het mooiste dat er bestaat.

Meer artikelen en updates ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

informatie

Geplaatst op 29 januari 2020
Tags
Delen