de kennisbank voor amc,
sourcing en recruitment

De recruitercode, is die nou echt nodig?

Recruitment Nederland werkt aan een Recruitercode. Een zelf afgelegde code voor recruiters die, net als de bankierseed, een bijdrage moet gaan leveren aan de kwaliteit van de beroepsuitoefening en de reputatie van het vakgebied. En zo’n Recruitercode is hard nodig.

de slechte reputatie van recruiters

Want eerlijk is eerlijk, wij recruiters hebben niet zo’n heel goede naam. Vraag maar eens aan een willekeurige IT professional wat hij of zij vindt van de recruitmentbureaus. Verschillende uitzenders worden regelmatig aan de schandpaal genageld omdat ze discriminerende opdrachten aannemen. Er bestond eens een heuse blacklist-recruiters.nl. In de pers worden recruiters opgeroepen om te stoppen met het lastigvallen van kandidaten.

Toegegeven, er gaat best wel eens iets fout, maar er bestaan ook heel misverstanden over recruitment – of zo je wil de gehele arbeidsbemiddeling – en de mensen die daarin werken. En vervolgens worden met een vluchtige redenering alle recruiters aangesproken. Op een fout mag je worden aangesproken en als je de wet overtreedt moet er ingegrepen worden. Maar veel van deze zijn berichten gebaseerd op onjuiste informatie of gebrek aan kennis bij bijvoorbeeld een opdrachtgever of kandidaat. Bureaus factureren niet 50 procent van jouw salaris aan de werkgever. Niet alle vacatures zijn spookvacatures. De meeste recruiters doen er alles aan om discrimineren tegen te gaan. Vaak zijn recruiters nette mensen die het fijn vinden om iemand aan een mooie baan te helpen. Door deze incidenten en de verkeerde beeldvorming, zou je je bijna gaan schamen voor het mooie vak dat een recruiter beoefent.

recruitment is een vak en topsport

Maar we zijn zelf ook schuld aan ons imago. We leggen slecht uit wat we doen en waar recruitment waarde toevoegt. Regelmatig hoor je de kreet “recruitment is geen rocket science” of “recruiters zijn cv-schuivers”. Een recruitmentvakgenoot verzamelt blunders en bizarre ervaringen met recruiters. Grappig om te lezen en soms ook een wake up call voor jezelf (niemand is perfect) maar het draagt niet bij aan een positief imago van de recruiter.

Wij recruiters halen onszelf naar beneden en doen ons vak tekort. Recruiten, lees: mensen op een goede manier begeleiden naar een mooie nieuwe uitdaging, is een vak en topsport. Een tak van sport waarin veel mensen een mooi bestaan opbouwen en waarin je nooit uitgeleerd raakt.

Trouwens, de praktijk onderstreept ook de meerwaarde van ons het vak recruitment. Bijna 100.000 enthousiaste mensen werken bij een detacheerder, uitzender of recruitmentbureau of als corporate recruiter. Dat is niet omdat dat werk er niet toe doet. Werkgevers investeren in recruitment omdat ze overtuigd zijn dat ze samen met ons nieuwe collega’s aannemen die een serieuze bijdrage gaan leveren.

met vallen en opstaan recruitment professionaliseren

Betekent dit dat in recruitment alles goed gaat? Zeker niet! Er gaat inderdaad ook heel veel fout. Het is een vak met veel facetten en veel dynamiek. De juiste baan vinden is voor de kandidaten waarmee we werken erg belangrijk en dat vraagt om een professionele houding. Het vakgebied recruitment is volop in ontwikkeling en omdat we een conjunctuurgevoelig beroep zijn hebben we best veel recruiters met weinig ervaring. Vreemd genoeg is er nog steeds geen volwaardige hbo opleiding waar je dit vak in de volle breedte kunt leren. Dat wordt overgelaten aan de markt. Als je geluk hebt, mag je deelnemen aan een recruitment traineeship, een opleiding bij NCOI volgen of heeft je werkgever een degelijk inwerk- en opleidingsprogramma. Maar de praktijk is dat de meeste recruiters het vak nog steeds met vallen en opstaan leren.

de Recruitercode

Gaat de Recruitercode dit oplossen? Nee, ik denk het niet. Het is een eerste grote stap in de goede richting! We gaan binnen de Recruitercode met elkaar afspreken wat we binnen recruitment ‘normaal’ is, hoe professioneel recruitment er uit ziet en wat je moet weten en kunnen om dit vak goed te kunnen beoefenen. En het komt het vanuit de gemeenschap zelf en is uitgewerkt door mensen die midden in het werkveld staan. Dat vind ik hoopvol. Als het goed is zal de Recruitercode jou als recruiter, maar ook jouw sollicitant en opdrachtgever houvast bieden. En zo voorkom jij dat je als clown te boek staat bij je vrienden en familie.

P.S. Voor de scherpschutters onder ons: ik wil natuurlijk helemaal niet suggereren dat clowns geen serieus vak beoefenen.

Meer informatie over de code zelf en de organisatie vind je op de site van de Recruitercode.

Meer artikelen en updates ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

misschien ook interessant om te lezen

informatie

Geplaatst op 10 oktober 2019
Tags
Delen