de HRK
kennisbank
coworking sourcing as a service

recruitment uitbesteden met Sourcing as a Service

Koen Roozen - 4 november 2020

recruitment uitbesteden met Sourcing as a Service

Als je als recruiter kandidaten gaat benaderen voor lastige vacatures kan je dat zelf doen of heb je misschien een collega die voor jou de sourcing doet. Als je daar geen tijd voor hebt, jouw bedrijf nog geen sourcing in huis heeft en niet weet hoe of kandidaten benaderen gevoelig ligt, bel je een Werving & Selectie bureau. Je kunt ook kiezen voor Sourcing as a Service waarbij een externe sourcer namens jou en onder jouw bedrijfsnaam de kandidatenmarkt in kaart brengt en relevante kandidaten benadert.

Wij doen ook Sourcing as a Service. Soms voor een losse vacature, soms als abonnement voor alle lastige vacatures van eeen organisatie en soms voor een specifieke doelgroep. We sourcen en talentpoolen al sinds 2014 voor onze RPO klanten. Meestal omdat zij relatief onbekend zijn en worstelen met passieve doelgroep voor uitdagende vacatures in IT of techniek hebben. Nu doen we dit ook sinds iets meer dan een jaar als losse dienstverlening. Compacte dienstverlening gericht op de voorkant van recruitment. Bij kleine en grote klanten zorgen sourcers voor een goed gevulde kandidatenfunnel en halen zo de druk bij de recruiter weg om zelf te sourcen.

Maar waarom zou je sourcing uitbesteden? Sourcing is toch de taak van de recruiter? Sourcing blijkt vaak toch lastig, want:

1. sourcing kost veel tijd (die recruiters vaak niet hebben)

Met Covid19 daalt het vertrouwen in de arbeidsmarkt en worden kandidaten passiever. Sourcen naar kandidaten is dan vaak de beste aanpak. Maar sourcing doe je er niet even bij, mensen zoeken, kwalificeren en interesseren voor een vacature is tijdrovend. Met Sourcing as a Service komt er (tijdelijk) extra capaciteit beschikbaar en kan een recruiter zich focussen op de kandidaten in de procedures en de vacaturehouders.

2. recruiters willen iets doen waar ze echt goed in zijn

Veel recruiters ontdekken na een training in sourcen dat het een vak is. Ieder keer nog efficiënter kandidaten vinden, hacks bedenken en steeds slimmer leads omzetten in echte sollicitaties. De professionaliteit van recruitment en sourcing neemt toe. Je moet kiezen of je een heel goede sourcer of een goede recruiter wil zijn.

3. sourcing vraagt om robuuste organisatie

Iedereen weet dat kandidaten zelden na het eerste mailtje direct solliciteren. Talent sourcen vraagt om een robuuste aanpak met goede opvolging van veelbelovende kandidaten. Zeker als je gaat werven voor toekomstige vacatures (talentpoolen). Vaak past dit niet goed in de hectische recruitment realiteit van alledag. Bij Sourcing as a Service werk je met een duidelijke planning, SLA’s en doelstellingen. Dat garandeert aandacht voor je talentpool en dat levert goede kandidaten op voor je recruitment funnel.

sourcing kan je prima uitbesteden

Recruitment zit dicht op de huid van de organisatie en weet goed wie wel of niet gaat passen. Zaken die je niet makkelijk extern kan of wil leggen. Sourcing staat is meer gericht op de arbeidsmarkt en prima uit te besteden. Natuurlijk wel onder de voorwaarde van een zeer goede briefing zodat je de juiste kandidaten benadert met een goed verhaal. En strak georganiseerd met duidelijke afspraken over samenwerking en rapportage.

Dus of je nu capaciteit tekort komt, een degelijk fundament zoekt voor je talent pipeline of flexibel wil kunnen op- en afschalen, zou je eens Sourcing as a Service kunnen overwegen. Philip van Grieken vertelt je er graag alles over.

automatisch nieuwe artikelen ontvangen? abonneer je hier

  • je gegevens gebruiken we alleen om contact met je op te nemen (zie privacy statement)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

informatie

Geplaatst op 4 november 2020
Categorie
Tags
Delen

misschien vind je deze ook interessant om te lezen