de kennisbank voor amc,
sourcing en recruitment

11 manieren om snel een talent pool te vullen

Een talent pool is een unieke manier van proactief werven. In plaats van ad hoc werven voor vacatures ga je gericht relaties opbouwen met groepen kandidaten. Niet alleen bereik je zo meer kandidaten (je spreekt namelijk de latente doelgroep aan), het biedt je ook de unieke kans om vaker in contact te komen met mensen die bij jou willen werken. Maar ja, waar begin je en hoe vul je de talent pool? Daarom: 11 manieren om snel een talent pool te vullen.

bron no. 1 voor je talent pool: referral kandidaten

Referral recruitment vormt een belangrijke bron van goede kandidaten. Als een collega zijn of haar netwerk enthousiast kan maken moet jij dit talent óók aan je binden als je geen vacature hebt.

bron no. 2 voor je talent pool: de ‘net niet goed genoeg’ kandidaat

Iedereen in recruitment ziet soms een kandidaat die net dat beetje kennis of ervaring mist. Deze sollicitanten wil je zeker in je talentpool opnemen. Over een jaar hebben ze namelijk precies dat wat je zoekt.

bron no. 3 voor je talent pool: ‘the silver medallist’

In sport en recruitment kan er maar één de gouden plak of baan winnen. Dat betekent niet dat jouw ‘silver medallist’ niet goed is. Soms heb je gewoon twee topkandidaten voor een vacature. Een waardevolle bron om je talentpool mee op te bouwen.

bron no. 4 voor je talent pool: kandidaten die afhaken

Sollicitanten verlaten soms voortijdig je sollicitatieproces voor iets anders of omdat ze het te spannend vinden. Iemand die zich nu terugtrekt kan daar over drie maanden heel anders tegenaan kijken.

bron no. 5 voor je talent pool: mismatch met de manager

Soms klikt het niet tussen de hiring manager en jouw kandidaat. Die mismatch zegt natuurlijk niet over een mogelijke samenwerking met een andere manager.

bron no. 6 voor je talent pool: de onbegrijpelijke afwijzing

Herken je dat? Jouw perfecte kandidaat wordt tot je grote schrik toch afgewezen. Als jij de kandidaat zo goed vindt neem je ‘m toch gewoon op in je talentpool?

bron no. 7 voor je talent pool: de kandidaat die te laat reageert

Je procedure kent fases en soms solliciteert een goede kandidaat wat later. Als je hem of haar niet meer in je procedure kunt opnemen is er vast en zeker wel een plaatsje vrij in je talent pool.

bron no. 8 voor je talent pool: talent van de concurrentie

Talent dat positief opvalt bij je concurrentie hou je natuurlijk in de gaten voor je talent pool.

bron no. 9 voor je talent pool: alumni

Alumni of boomerang recruitment is eigenlijk talent pooling optima forma. Collega’s die jouw organisatie met een warme hand verlaten kunnen altijd weer terugkomen.

bron no. 10 voor je talent pool: inbound recruitment marketing

Steeds meer organisaties delen content en doen aan een vorm van recruitmentmarketing. De (regelmatige) bezoekers van je site zijn geïnteresseerd in jouw organisaties en horen thuis in je talent pool.

Met deze 10 bronnen bouw je gemakkelijk een talent pool met gekwalificeerd talent op.

De 11e bron voor de talent pool die we je willen aanbevelen: ga actief talent benaderen (sourcen) of zet sourcing as a service in. Dan zorg jij er voor dat jouw talent pool uitgroeit naar een levendige community en heb straks je eigen unieke goudmijn van kandidaten in handen.

ga voor echt contact met je kandidaat via sourcing as a service

Meer artikelen en updates ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

misschien ook interessant om te lezen

informatie

Geplaatst op 18 februari 2021
Tags
Delen