de kennisbank voor amc,
sourcing en recruitment

je reis naar de mooiste versie van jezelf begint bij een goede uitdaging

In je werk, of je nu recruiter of zelfstandig ondernemer bent, kom je voor verschillende intellectuele, sociale en communicatieve uitdagingen te staan. Zo ervaren Teun en Chara, die allebei als recruiter voor de Huidkliniek werken, soms *communicatieve uitdagingen* door hun verschil in persoonlijkheid en achtergrond. Teun, die als fanatiek bodybuilder heel vaak in de sportschool te vinden is, heeft een heel andere manier van denken en communiceren dan Chara, die Griekse roots heeft. Het wekelijkse overleg van de sourcers is  het moment om alle soorten uitdagingen te bespreken. Benieuwd hoe wij met deze drie uitdagingen in ons werk omgaan? Lees dan verder!

een intellectuele uitdaging

Een intellectuele uitdaging geeft voldoening aan degenen die graag hun brein laten kraken over een complex vraagstuk. Zo staat Calisto Andela voor de uitdaging om in slechts 300 tekens een opvallende, meeslepende en activerende uitnodiging via LinkedIn te schrijven voor talenten die dagelijks worden “lastig gevallen” door recruiters. De LinkedIn-uitnodiging moet potentiële kandidaten boeien en overtuigen om met haar in gesprek te gaan over die Cloud Consultant vacature waarvoor ze de persoon benadert. Het vinden van de perfecte bewoordingen en toon is cruciaal. De 300 tekens die ze van LinkedIn krijgt, *doen een beroep op* haar vaardigheden als creatieve sourcer op een onderscheidende manier in te zetten en zo de allerbeste responserate te behalen.

de communicatieve uitdaging

Als je een uitdaging op het communicatieve vlak ontmoet, dagen we elkaar uit om actiever deel te nemen aan groepsgesprekken, het voortouw te nemen of gewoon lekker aanwezig te zijn bij de gezellige uitjes die we regelmatig hebben. Calisto heeft een goede stap gezet en haar uitdaging bespreekbaar gemaakt door advies te vragen over het probleem met haar LinkedIn-uitnodigingen. Vragen stellen als je iets niet weet is essentieel.

de sociale uitdaging

Soms ontmoet je een sociale uitdaging bij een collega die een andere kijk op iets heeft dan jij of bij iemand waar je moeite mee hebt. Misschien is het een collega die veel praat of zichzelf wat isoleert. In het geval van Teun en Chara, die samenwerken voor de Huidkliniek, zie je een duidelijk verschil in hun aanpak. Teun is de persoon die op de laatste dag voor de toets leert en toch slaagt, terwijl Chara alles van tevoren plant en al vroeg de antwoorden weet. Chara benadert dit niet als een probleem, maar als een uitdaging waarbij ze leert om goed om te gaan met collega’s die anders denken en werken. De vraag die naar voren komt, is: “Hoe werk je samen met mensen die anders zijn dan jij?”. Als dat lukt ontdek je dat je juist veel kunt leren van iemand die anders is. Teun is creatief terwijl Chara houdt van voorbereiding. Chara neemt bij de samenwerking meer taken op zich die meer tijd kosten, terwijl Teun nadenkt over de creatieve plannen die hij snel afhandelt. Ze vullen elkaar aan, ondanks hun verschillen. Samen stellen ze doelen op basis van hun sterke punten zodat ze als team elkaar kunnen aanvullen en effectief samenwerken.

er samen sterker uitkomen

Tijdens ons wekelijkse overleg op dinsdag bespreken wij verschillende soorten uitdagingen. Twee zaken die in sourcing vaak voorbijkomen zijn:

  1. het niet boeken van vooruitgang in een opdracht die wij van de klant krijgen
  2. werken voor klanten met veeleisende en complexe eisen aan kandidaten die soms niet realistisch of heel lastig in te vullen zijn.

We zitten allemaal weleens met de handen in het haar, omdat we even niet weten wat we kunnen doen. En soms weten we het wel maar durven we de uitdaging niet aan te gaan. Gelukkig sta je er bij HetRecruitingKantoor niet alleen voor. Wij vinden het belangrijk om elkaar te helpen en doen dat graag. Tijdens de wekelijkse vergadering op dinsdag brengen wij al onze highs en lows (zoals wij dat hier noemen) aan tafel om elkaar te bemoedigen. Het is beter om een domme vraag te stellen dan helemaal geen vraag. Bij de training van Jacomine Blok (coach) heb ik geleerd dat niet weten wat je moet vragen al een vraag op zich is. En of iets een uitdaging is wordt bepaald door veel factoren: het soort werk dat je doet, het vertrouwen in jezelf, het vertrouwen van de organisatie en het gevoel deel uit te maken van een team. Ik weet inmiddels dat bij ons op het kantoor mijn persoonlijke groei voorop staat! Dus of je nou meer van jezelf wil laten horen, wil weten hoe je meer kandidaten kunt vinden of simpelweg niet weet wat je wil vragen. Reflecteer dan op jouw uitdaging. Daag jezelf eens uit om de beste versie van jezelf te worden! Want:

“Het belangrijkste is dat we niet ophouden met vragen stellen.”

Albert Einstein

zie een uitdaging als een doel dat je moet behalen

Mijn tip: ga uitdagingen niet uit de weg en aarzel niet om vragen te stellen! Probeer samen te werken met die ene collega die anders is en overwin je angst om te socialiseren bij de borrel. Neem de uitdaging aan en ondersteun je collega’s bij het overwinnen van hun uitdagingen. Zoals Calisto door samen naar de ideale LinkedIn uitnodiging op zoek ging en Teun en Chara die een manier vonden om prettig samen te werken. Het overwinnen van een uitdaging op weg naar je doel roept een diep gevoel van voldoening op en geeft je het gevoel dat je iets waardevols hebt bereikt. Het laat zien dat je bekwaam en veerkrachtig bent en dat draagt weer bij aan een positief zelfbeeld.

Als je het iets spannend vindt of nog niet precies weet wat je wil gaan doen, Koen (eigenaar van HetRecruitingKantoor) staat altijd klaar om je vragen over ons traineeship te beantwoorden. Zodat jij straks met vertrouwen jouw uitdagingen kan aangaan. Wie weet zit je morgen al met ons op kantoor, genietend van een kopje koffie en speculaas! Klik hier voor een 1-op-1 gesprek met Koen!

dit artikel is geschreven door Rhoda Kwofie, trainee bij HetRecruitingKantoor

Meer artikelen en updates ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

misschien ook interessant om te lezen

informatie

Geplaatst op 28 januari 2024
Tags
Delen