de kennisbank voor amc,
sourcing en recruitment

de Nederlandse taal leren

Het leren van een nieuwe taal op een volwassen leeftijd is niet gemakkelijk. Volwassenen hebben minder vrije tijd en het vraagt toewijding om een nieuwe taal te leren. Bij het HetRecruitingKantoor is Nederlands de bedrijfstaal en worden kandidaten in het Nederlands benaderd. Toch werken er verschillende collega’s bij ons voor wie Nederlands niet de eerste taal is. Samenwerken met mensen met een andere achtergrond, etniciteit of cultuur betekent meestal ook een andere communicatiestijl. Hoe is het om te werken bij een bedrijf als Nederlands niet jouw moedertaal is jij soms anders communiceert dan de rest?

twee trainees delen hun ervaringen

Nouri Alshehabi (29) kwam acht jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland.

“In Syrië heb ik de universitaire studie Political Science and Government aan de Ebla Private University afgerond. Persoonlijke ontwikkeling en communicatieve ontwikkeling vind ik erg belangrijk. Ik wil het beste uit mezelf halen en groeien; mijn toekomst ligt in Nederland. Tijdens het traineeship gebruik ik verschillende tools om mijn Nederlandse schrijfstijl te verbeteren. Zo gebruik ik ChatGPT om mijn grammatica en zinsstructuur te controleren. Teksten bespreken met collega’s helpt mij ook om mijn eigen unieke schrijfstijl te ontwikkelen.

HetRecruitingKantoor doet het allemaal net even anders.  Je wordt niet alleen getraind om de beste recruiter van Nederland te worden, we helpen we elkaar ook op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Tijdens de lessen van Jacomine Blok (onze coach) bespreek je bijvoorbeeld methoden die je helpen bij het voeren van moeilijke gesprekken. We ondersteunen elkaar graag. En hoewel Nouri niet zo vloeiend Nederlands spreekt als zijn collega’s houdt hij zichzelf daarom niet in. Hij neemt actief deel aan sociale gesprekken met collega’s, durft vragen te stellen tijdens de wekelijkse vergadering en geeft aan als hij iets niet begrijpt.

 

Als je echt iets wil leren, dan vind je wel een weg.
Als je iets niet wil, vind je altijd een excuus!

 

Chara Kaimaki (28) vond haar weg en leeft naar wat zij echt wil!

“Ik heb gewoond en gewerkt in verschillende landen, waaronder Griekenland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Door deze ervaring merk ik dat er veel culturele verschillen zijn in communicatieniveaus. In Griekenland heerst een duidelijke hiërarchie en neemt de eigenaar of manager de beslissingen. In Nederland is dit anders, hier ligt de nadruk op consensus en het betrekken van verschillende niveaus in de besluitvorming. Ik herinner me een grappige gebeurtenis: in het begin van het traineeship dacht ik dat alle leidinggevenden aan de kop van de tafel zitten. Want, in Griekenland zitten trainees en medewerkers niet aan ‘de beste tafel’. Op mijn eerste werkdag haalde ik dus ervaren collega’s en trainees door elkaar. Pas later kwam ik erachter wie mijn medetrainees zijn.”

Naast het leren omarmen van culture verschillen krijg je bij HetRecruitingKantoor training op het gebied van soft skills. Deze training helpt je effectiever te communiceren met klanten, kandidaten en collega’s. Zo worden je communicatievaardigheden sterk verbeterd en kan je de interactie met klanten en kandidaten op een doortastende en constructieve manier aanpakken.

er is altijd een weg

Als je iets graag wil bereiken is het belangrijk om tenminste de helft van je week bezig te zijn met jouw doel. Tenminste, als je vooruitgang wil boeken! Chara en Nouri willen allebei nog meer leren van de Nederlandse taal en cultuur. Zij hebben de slimme keuze gemaakt om te kiezen voor een Nederlands bedrijf, waar ontwikkeling aangemoedigd wordt en je fouten mag maken.

Hun tip? Kies voor een bedrijf dat jou ondersteunt in jouw zakelijke en jouw persoonlijke ontwikkeling.
Niet werken aan het bereiken van jouw persoonlijke doelen, of deze opzij zetten omdat je daar geen tijd hebt, is meestal een excuus.

Wil je zowel op zakelijk als persoonlijk vlak groeien? Dan kun je bij ons aan de slag als trainee, sourcer of projectrecruiter. Als trainee volg je een jaarprogramma waarna je een certificaat ontvangt en officieel een topper bent in het behalen van jouw doelen. Neem contact met ons op en dan ontmoeten we je snel (met een heerlijke kop koffie en een koekje) bij ons op kantoor!

dit artikel is geschreven door Rhoda Kwofie, trainee bij HetRecruitingKantoor

 

 

Meer artikelen en updates ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

misschien ook interessant om te lezen

informatie

Geplaatst op 25 november 2023
Tags
Delen