de kennisbank voor amc,
sourcing en recruitment
Checklist Arbeidsmarktdiscriminatie

Checklist Arbeidsmarktdiscriminatie

Discriminatie – bewust of onbewust – komt nog steeds voor bij recruitment op de Nederlandse arbeidsmarkt. TNO heeft in opdracht van de Inspectie SZW ‘Checklist Arbeidsmarktdiscriminatie’ ontwikkeld. Aan de hand van deze checklist kunnen werkgevers en intermediairs de risico’s op discriminatie zelf ontdekken en het geeft suggesties over hoe die voorkomen kunnen worden.

Als je als werkgever streeft naar een eerlijk recruitmentproces wil je iedere sollicitant een gelijk kans bieden. Maar we hebben allemaal onze eigen stereotypen en vooroordelen in het denken, voelen en handelen. Dit kan er toe leiden dat onbewust niet iedere kandidaat deze gelijke kansen krijgt. Om stereotypering en vooroordelen zo veel mogelijk te voorkomen is er nu deze Checklist Arbeidsmarktdiscriminatie. De checklist geeft praktische tips en hoe je onbewuste discriminatie kunt voorkomen.

De checklist geeft tips voor:

  • de wervingsfase (werkgevers en/of intermediairs stellen een functieprofiel of vacaturetekst op en gaan op zoek naar kandidaten)
  • de screeningfase (werkgevers en/of intermediairs starten met het beoordelen van kandidaten op basis van een cv, motivatiebrief, social media, sollicitatievideo’s en assessment instrumenten)
  • de interviewfase (werkgevers en/of intermediairs gaan rechtstreeks met individuele kandidaten in gesprek)
  • de selectiefase (werkgevers nemen definitieve beslissingen over aanname)

Download hier de praktische Checklist Arbeidsdiscriminatie.

ga voor echt contact met je kandidaat via sourcing as a service

Meer artikelen en updates ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

misschien ook interessant om te lezen

informatie

Geplaatst op 1 maart 2020
Tags
Delen