de kennisbank voor amc,
sourcing en recruitment

HetRecruitingKantoor hanteert de Recruitercode

Werk is belangrijk. Je verdient er geld mee, brengt veel tijd door op je werk en met je collega’s. Recruiters spelen vaak een rol bij jouw zoekproces naar een nieuwe baan of opdracht. Veel opdrachtgevers schakelen recruiters in om (lastige) vacatures in te vullen en het proces in goede banen te leiden. Bij HetRecruitingKantoor willen wij recruitment zorgvuldig uitvoeren, daarom werken wij volgens de Recruitercode.

Meestal gaat recruitment goed, helaas niet altijd. Sommige recruiters denken dat ze in het wilde westen zijn, gedragen zich als een heuse cowboy (of cowgirl). Ze schuiven cv’s zonder jouw toestemming door naar de meest betalende opdrachtgevers, laten wekenlang niets van zich horen, sturen je opdringerige berichtjes via LinkedIn of dissen een oneerlijk verhaal over de vacature. Jij hebt zoiets waarschijnlijk wel eens meegemaakt.

Maar, in het vak zijn duizenden professionals actief die dit soort praktijken sterk afkeuren en iedere dag proberen mooie matches tussen werkgevers en werkzoekenden te realiseren. Deze groep heeft enkele jaren geleden de Recruitercode in het leven geroepen. Ook HetRecruitingKantoor stond aan de wieg van deze code, Koen Roozen (partner bij HetRecruitingKantoor) schreef eraan mee en is voorzitter van de stichting die deze gedragscode groot wil maken.

Wat is de Recruitercode?

De Recruitercode is een samenhangend geheel van praktische richtlijnen, ethische principes, regels en opvattingen – opgesteld door een groep gepassioneerde en ervaren recruiters. Laten we dat even toelichten. De code bestaat uit ongeveer zeven onderdelen, met elk uitleg over hoe een recruiter zich dient te gedragen om professioneel en kundig met zijn/haar werk om te gaan. Download de Recruitercode hier of vragen hem op bij de recruiter waarmee je in contact bent.

Alle recruiters van HetRecruitingKantoor zijn aangesloten bij de code en dat betekent dat jij erop mag vertrouwen dat we ons aan de volgende spelregels houden:

 • wij benaderen je nooit voor vacatures die niet bestaan;
 • wij werken altijd in opdracht van bedrijven (en vertellen je meestal direct de naam);
 • wij discrimineren niet en honoreren géén discriminerende verzoeken van opdrachtgevers;
 • wij bespreken alleen na toestemming jouw gegevens of voorstellen met een opdrachtgever;
 • wij nemen nooit contact op met je huidige werkgever;
 • wij communiceren transparant en respectvol;
 • wij geven je altijd terugkoppeling op de lopende sollicitatie/procedure;
 • wij verwerken je gegevens in overeenstemming met de AVG;
 • wij worden per uur betaald en ontvangen dus geen bonus bij plaatsing.

Als je vindt dat onze recruiter in strijd handelt met de gedragscode, mag je hierover bij ons een klacht indienen via mail (info@hetrecruitingkantoor.nl). Als onze reactie jou niet tevreden stemt, kan je vervolgens een schriftelijke klacht melden bij de Recruitercode. De procedure vind je hier. Zij zullen – onder normale omstandigheden – binnen 6 weken terugkomen met een reactie of vervolgstappen.

Meer artikelen en updates ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

 • ontvang automatisch nieuwe artikelen
 • we gaan correct met je gegevens om (zie privacy statement)

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

misschien ook interessant om te lezen

informatie

Geplaatst op 13 september 2022
Tags
Delen