de kennisbank voor amc,
sourcing en recruitment

leren en groeien tijdens mijn traineeship

Toen ik begon aan mijn traineeship bij HetRecruitingKantoor, stelde ik mijzelf een belangrijk doel: ik wil alles wat ik leer kunnen toepassen in de praktijk. Dit gaat niet alleen over kennis over de arbeidsmarkt of het aantrekken van schaars talent, maar ook het verbeteren van mijn hard skills, zoals het gebruik van boolean search en het vertrouwd raken met LinkedIn-tools. Daarnaast waren soft skills, zoals communicatie met collega’s, stakeholders en kandidaten, organisatie, tijdmanagement en omgaan met anderen, ook essentieel voor mij. Ik wilde deze nieuwe kennis en vaardigheden integreren met de kennis en technische skills die ik in mijn vorige baan als journalist al had verworven. Voor ontwikkeling van soft skills worden we getraind en gecoacht door Jacomine Blok. In dit artikel beschrijf ik de drie soft skills die er voor mij uitspringen als ik nadenk over wat ik geleerd heb in het traineeship.

1. heldere prioriteiten stellen

Tijdens mijn traineeship leerde ik dat verschillende soft skills van grote waarde zijn in je werk als sourcer of recruiter. Een belangrijke les was dat je iedere dag prioriteiten moet maken en keuzes moet stellen op basis van urgentie en belangrijkheid. Ik heb geleerd om mijn concentratie te behouden te midden van de vele externe en interne prikkels die ik dagelijks tegenkom. Dit was een uitdaging voor mij, aangezien ik constant bereikbaar wilde zijn voor iedereen. Dat werkt niet goed als je te maken hebt wisselende taken als sourcing, pre-screeningsgesprekken voeren, de kandidaten en klanten op de hoogte houden. Gelukkig heb ik geleerd hoe ik met een goede planning, wat al een van mijn sterke punten was, mijn prioriteiten goed kan bewaken. Ik maak gebruik van mijn agenda om tijd te blokkeren om me goed te kunnen concentreren.

2. effectief communiceren

Een ander waardevol leermoment was het verbeteren van mijn communicatievaardigheden. Door mijn Griekse achtergrond en mijn ervaring als journalist, heb ik van nature de neiging om kleurrijk taalgebruik te hanteren. Dit is ook wie ik ben als persoon. Soms is dit een zegen, ik heb gemerkt dat mijn huidige doelgroep (ik werf huidtherapeuten) vrijwel dezelfde taal gebruiken als ik. Het maakt mijn communicatie natuurlijker en efficiënter. Echter, ik ben me er ook van bewust dat ik mijn taalgebruik soms moet aanpassen, aangezien Nederlanders (zoals mijn collega Koen bijvoorbeeld 😊 ) over het algemeen kort en direct zijn in hun communicatie.

3. je moet je doelen behalen

Daarnaast heb ik geleerd hoe ik mijn organisatorische vaardigheden kan verbeteren. Als recruiter werk je met doelen en deadlines, wat vraagt om een goed georganiseerde aanpak. Vanwege mijn achtergrond, mijn beide ouders waren zzp’er, heb ik als jongs geleerd hoe belangrijk het is om bereikbaar te zijn. Echter, gedurende mijn traineeship heb ik ingezien dat het niet altijd noodzakelijk is om mijn huidige werk te onderbreken zodra een klant een e-mail stuurt; ik kan zeker wat later reageren. Op een bepaald vooraf afgesproken moment moet je werk opleveren, dit vraagt dus om plannen en organiseren van werkzaamheden, het stellen van doelen en het bijhouden van voortgang. Ik heb geleerd om efficiënter te werken en mijn tijd effectief te beheren, wat heeft bijgedragen aan mijn productiviteit en het behalen van mijn leerdoelen.

Al met al kijk ik met veel voldoening terug op mijn traineeship in het gebied van soft skills. Ik heb waardevolle lessen geleerd op het gebied van communicatie, organisatie en het stellen van prioriteiten. Deze leermomenten hebben mij geholpen om me verder te ontwikkelen en mijn leerdoelen te behalen. Ik ben enthousiast om mijn groei voort te zetten tijdens mijn traineeship bij HetRecruitingKantoor en ik kijk uit naar nieuwe uitdagingen en leermogelijkheden die op mijn pad komen.

dit artikel is geschreven door Chara Kaimaki, trainee bij HetRecruitingKantoor

Meer artikelen en updates ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

informatie

Geplaatst op 19 februari 2024
Tags
Delen