de HRK
kennisbank
selecteren bij reorganisaties

goede selectie hoort bij goed reorganiseren

Koen Roozen - 2 september 2020

Goede selectie hoort bij goed reorganiseren!

Je reorganiseert omdat je wilt of moet inspelen op de bedreigingen en de nieuwe kansen voor jouw organisatie in de markt. Maar reorganisaties gaan altijd over mensen, kijk maar naar de nieuwskoppen van kranten: altijd gaan deze over het aantal mensen dat ontslagen wordt. Maar de meestal zijn deze ontslagen niet willekeurig en vindt er een vorm van selectie plaats. Daarom hoort een goede aanpak van selectie bij goed reorganiseren.

In de eerste stappen over de inrichting van het reorganisatieproces en het opstellen van de benodigde plannen lijkt “de factor mens” nog ver weg en abstract. De grondslag van de reorganisatie, de beoogde nieuwe situatie, zijn helemaal duidelijk. Het sociaal plan is inmiddels goedgekeurd. Je weet welke functies gaan vervallen, welke functies uitwisselbaar zijn, hoe de afspiegeling van boventallige medewerkers er uit moet zien en welke regelingen en vergoedingen van toepassing zijn.

het gaat over je collega’s

Maar dan komen de mensen in beeld en dat is vaak even slikken. Reorganisaties gaan over collega’s waar je – soms al heel lang – mee samen werkt, mensen van wie je weet hoe het er thuis uit ziet. Achter ieder personeelsdossier schuilt een mens. Mensen die van “werk” hun beroep gemaakt hebben, weten dat mensen daarom geen anonieme productiemiddelen zijn die je zomaar kunt verplaatsen. Juist tijdens reorganisaties ga je zo goed als mogelijk met je mensen om. Dat is dus: dubbelchecken wat kan en mag, zorgvuldig wikken en wegen wat goed is voor de vernieuwde organisatie en gaan voor een perfecte uitvoering.

Tegelijk zit hier een spanningsveld. Bij reorganisaties zijn veel partijen betrokken en het gaat over veel schijven. De belangen zijn groot, de druk op HR is enorm en de tijdlijnen voor de implementatie zijn vaak kort. De kans is groot dat de individuele medewerker zich een nietig, klein schakeltje voelt die niet gehoord wordt. Dat leidt tot frustratie die er tijdens een selectiegesprek voor de nieuwe rol opeens uit kan komen.

schuif loyale medewerkers niet aan de kant

Daarom moet je voorkomen dat trouwe, loyale medewerkers met een goede staat van dienst, zich aan de kant geschoven voelen omdat er te weinig tijd is voor een volwaardig selectiegesprek. Of – en dat is misschien nog erger – omdat de manager de selectiekeuze niet goed kan onderbouwen en onhandig brengt. Voor je het weet gonst het woord vriendjespolitiek door de organisatie. Je zorgvuldig geplande reorganisatie struikelt over medewerkers die willekeur ervaren. Gedemotiveerde mensen die vinden dat de verkeerde mensen worden weggestuurd en het allemaal niet zo goed meer (willen) begrijpen.

Een werkgever die niet over 1 nacht ijs gaat en zorgvuldig selecteert, versterkt het vertrouwen en de betrokkenheid bij de medewerkers waarmee ze straks verder gaat. Dus naast aandacht voor alle andere belangrijke facetten van een reorganisatie, zorg je dus vooral ook voor een goed selectieproces dat klinkt als een klok. De selectiecriteria zijn zorgvuldig gekozen, de (nieuwe) vacatures zijn goed geschreven, het proces is goed doordacht, interviewers zijn goed geïnformeerd en getraind, er is voldoende capaciteit om al het werk te doen, interviews worden zorgvuldig afgenomen, beslissingen goed onderbouwen, de feedback is helder en oprecht en de medewerkers worden regelmatig geïnformeerd over de voortgang.

we denken graag met je mee

Als je wilt sparren over het opzetten en uitvoeren van zorgvuldige selectie of hier ondersteuning bij zoekt, dan kan je een beroep doen op de deskundigheid van de specialisten HetMobiliteitKantoor. Reorganiseren en met nieuw elan bouwen aan de toekomst kan je namelijk maar op een manier doen: goed.

Meer informatie over de diensten van HetMobiliteitKantoor vind je op HetMobiliteitKantoor

automatisch nieuwe artikelen ontvangen? abonneer je hier

  • je gegevens gebruiken we alleen om contact met je op te nemen (zie privacy statement)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

informatie

Geplaatst op 2 september 2020
Categorie
Tags
Delen

misschien vind je deze ook interessant om te lezen